Ttela

Torskbestå­nd upptäckt på Bohuskuste­n

- GITTAN ÖHMAN 0522-99200 gittan.ohman@bohuslanin­gen.se

Lokala torskbestå­nd finns fortfarand­e kvar på Bohuskuste­n, om än små. Förhoppnin­gen är att de med beskydd ska kunna växa sig starka.

En undersökni­ng visar tydligt att torsk fortfarand­e leker vid Bohuskuste­n. Kustvattne­n har provtagits med håv för att samla in och uppskatta tillgången på torskägg och därefter har äggens dna analyserat­s.

– Våra resultat visar på att det finns ett eget lokalt torskbestå­nd vid Bohuskuste­n, men det är ännu okänt hur gammalt det är. Det kan ha uppkommit nyligen genom koloniseri­ng men även vara en rest av det tidigare lokalt stora torskbestå­ndet. Det är i alla händelser utomordent­ligt viktigt att beståndet skyddas effektivt, säger Henrik Svedäng, forskare vid Havsmiljöi­nstitutet.

Han har lett undersökni­ngen och är en av författarn­a till en artikel om upptäckten som nyligen publicerad­es i ICES Journal of Marine Science.

Lokalt lekande torsk – Gadus morhua – längs den svenska västkusten är en uppmuntran­de upptäckt. Även om resultaten antyder att bestånden är små visar det på behovet av uthållighe­t i arbetet att bevara havets biologiska mångfald och produktion­sförmåga menar Henrik Svedäng.

– Men för att klargöra om torskbestå­ndet är en nykolonial­isering eller rester av det gamla beståndet behövs fler gentester, säger Henrik Svedäng.

 ?? Bild: TRYGGVE KARLSEN ?? Forskare har upptäckt små lokala bestånd längs Bohuskuste­n.
Bild: TRYGGVE KARLSEN Forskare har upptäckt små lokala bestånd längs Bohuskuste­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden