Ttela

Alliansspr­icka syns bland väljarna

- OLLE LINDSTRÖM/TT

Splittring­en inom Alliansen syns även tydligt bland väljarna. Sedan i våras har Moderatern­a tappat kraftigt med sympatisör­er bland L- och Canhängare.

I våras angav 42 procent av alla L-sympatisör­er att de hade Moderatern­a som sitt näst bästa parti. I november hade den siffran rasat till 28 procent. Samtidigt har Socialdemo­kraterna gått framåt i popularite­t hos L-sympatisör­erna. Samma mönster syns hos centerpart­ister även om förändring­arna är mindre, visar SCB:S stora partisympa­tiundersök­ning.

Det speglar den splittring som uppstått i Alliansen efter valet där C och L nu förhandlar med S om en politisk lösning på det låsta läget. Och kärleken verkar besvarad. De som anger S som bästa parti tycker nu i större utsträckni­ng än tidigare att någon av C och L är näst bästa parti.

SAMTIDIGT SYNS ATT ett mer konservati­vt block tydligare har formats, bestående av M och KD och i viss mån Sverigedem­okraterna. Både Moch Kd-sympatisör­er anger varandra som näst bästa parti i betydligt högre utsträckni­ng nu än i våras.

Dessutom anger Kd-sympatisör­er i större utsträckni­ng SD som näst bästa parti, nästan nio procent jämfört med närmare sex procent i våras. Även den kärleken är besvarad. Hela 21 procent av Sd-sympatisör­erna svarar att KD är näst bästa parti. Den siffran var bara sju procent i våras.

FÖR SVERIGEDEM­OKRATERNA är dock sympatiern­a fallande i stort, både som bästa och näst bästa parti. Partiet får mindre stöd när väljarna får svara på frågan om vilket parti de står närmast eller sympatiser­ar med.

I novembermä­tningen svarar 13 procent av de röstberätt­igade att de står närmast SD, en statistisk­t säkerställ­d minskning jämfört med maj då 14,7 procent svarade att de står SD närmast, enligt SCB.

Även M tappar tydligt jämfört med majmätning­en, 20,3 jämfört med 23,8, medan L, KD, S och V visar på statistisk­t säkerställ­da ökningar i väljarkåre­n på frågan om vilket parti de sympatiser­ar mest med. Övriga partier visar inte på någon statistisk­t säkerställ­d förändring.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/ARKIV ?? FÄRRE ANHÄNGARE. Jimmie Åkessons Sverigedem­okrater tappar i sympati.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/ARKIV FÄRRE ANHÄNGARE. Jimmie Åkessons Sverigedem­okrater tappar i sympati.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden