Ttela

Skolor tar krafttag mot kränkninga­r

- JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT

Sexistisk jargong i skolkorrid­orer och nakenbilde­r från omklädning­srum sprids i sociala medier – exemplen på sexuella kränkninga­r finns det gott om i skolan. Över hela landet utbildas skolledare och elever för att kunna stoppa kränkninga­rna.

– Det största problemet på vår skola tror jag är det verbala kränkandet. Att man till exempel använder bög som skällsord och att det blir normaliser­at. Samtidigt som det kan stå någon i närheten och tycka att det är jättejobbi­gt, säger eleven Emmanuel Brew.

Tillsamman­s med tre andra elever och verksamhet­schefen på Finnvedens gymnasium i Värnamo represente­rar han en av nio skolor när en utbildning­sturné mot sexuella kränkninga­r rullar in i Växjö.

PROJEKTET ”BACKA”, SOM flera elevoch skolledaro­rganisatio­ner står bakom, har besökt 24 städer när det avslutas. Målet är att genom kompetensh­öjning och handlingsp­laner arbeta för en skola fri från trakasseri­er och sexuella kränkninga­r.

– Vi måste gå till botten med varför det är ett stort problem med kränkninga­r i skolor. Vi vill försöka förändra från grunden, så att det inte fortsätter att vara så här, säger turnéledar­en Emmalina Blomberg från Backa.

Nästan var femte tillfrågad bland 1 000 gymnasie- och högstadiee­lever upplever att sexuella trakasseri­er ofta förekommer på skolan, enligt en Novusunder­sökning som Backa beställt.

– Så det är ett extremt arbetsmilj­öproblem på skolorna, säger Johan Pettersson, utbildare från organisati­onen Make Equal.

EMMALINA BLOMBERG upplever att de sexuella kränkninga­rna och trakasseri­erna i skolan ökar. Sociala medier bidrar till den utveckling­en, anser hon.

– Jag kan inte tänka mig hur jobbigt det hade varit att behöva oroa sig för att någon ska skicka runt en nakenbild på mig från omklädning­srummet. Just kränkninga­r i omklädning­srummet vittnar många skolor om.

Skolor i hela landet har bjudits in till en ort i närheten och många har nappat. Men jämlikhets­konsulten Johan Pettersson önskar att gensvaret hade varit ännu större. Fotnot: Turnén stannar i Uppsala, Kiruna, Eskilstuna, Luleå, Norrköping, Skellefteå, Göteborg, Umeå, Borås, Östersund, Jönköping, Sundsvall, Falun, Karlskrona, Gävle, Kalmar, Växjö, Stockholm, Helsingbor­g, Karlstad, Lund, Örebro, Västerås, Malmö.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? SÄTTER STOPP. Enna Batkic, Alina Karlsson, Ottilia Andersson och Emmanuel Brew från Finnvedens gymnasium i Värnamo under en utbildning­sdag i Växjö mot sexuella kränkninga­r.
Bild: JOHAN NILSSON/TT SÄTTER STOPP. Enna Batkic, Alina Karlsson, Ottilia Andersson och Emmanuel Brew från Finnvedens gymnasium i Värnamo under en utbildning­sdag i Växjö mot sexuella kränkninga­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden