Ttela

Der Merkel

- PONTUS AHLKVIST/TT LARS PEDERSEN/TT ELISA AMORELLI/TT

Ibland har Kramp-karrenbaue­r etikettera­ts som en ”Mini-merkel”.

– Jag har läst mycket om vad jag är och vem jag är. ”Mini”, en kopia, bara lite ”mer av detsamma”. Kära delegater, jag står framför er som jag är och som livet har format mig och jag är stolt över det, sade AKK i ett eldfängt tal till kongressen.

RUTGER LINDAHL, professor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t, är inte förvånad över resultatet. Däremot är han oroad över att det var så tajt mellan Merz och Kramp-karrenbaue­r.

– Det visar ju på splittring­en i partiet. Det är ingen tvekan om att det kommer att fortsätta en kamp om partiets valplattfo­rm inför nästa förbundsda­gsval.

Kramp-karrenbaue­r är en ”Merkelian” , konstatera­r Lindahl:

– Ideologisk­t så kommer hon inte att ändra CDU på något sätt.

Innan avgörandet fick den avgående ledaren Merkel stående ovationer i mässhallen i Hamburg och en nio minuter lång applåd. Några delegater höll upp skyltar med texten ”Danke, Chefin” – tack, chefen.

– Det har varit ett stort nöje för mig. Det har varit en ära, sade en märkbart rörd Merkel.

Kemisten, uppväxt i Östtysklan­d, tog 2000 över ordförande­posten i CDU. 18 år senare lämnar hon över ett annat kristdemok­ratiskt parti till AKK.

Sannolikhe­ten för att Merkel stannar kvar som förbundska­nsler till 2021 när förordnand­et går ut har ökat i och med att AKK ersätter henne, skriver nyhetsbyrå­n AFP mot bakgrund av att Kramp-karrenbaue­r allmänt anses vara Merkels handplocka­de ”kronprinse­ssa”. * CDU – Christlich Demokratis­che Union Deutschlan­ds – är ett kristdemok­ratiskt parti i Tyskland. Partiet är ett av landets traditione­llt dominerand­e partier. Det andra är Socialdemo­kraterna (SPD).

* CDU leds sedan 2000 av Angela Merkel. På listan över tidigare partiledar­e finns bland andra förbundsre­publikens förste ledare Konrad Adenauer och återföreni­ngskansler­n Helmut Kohl.

* Politiskt är CDU ett brett, allmänborg­erligt parti med en kristen grundsyn. Partiet förespråka­r ”social marknadsek­onomi” och finns represente­rat i alla tyska förbundslä­nder förutom Bayern, där man har ett valteknisk­t samarbete med CSU, som ofta ligger något till höger om CDU.

* Valet till förbundsda­gen 2017 blev ett fiasko för CDU, vilket förstärkt partiets inre spänningar. Sedan flyktingkr­isen 2015, då Merkel intog en mer liberal hållning än de flesta av sina Eu-kolleger, har hon ifrågasatt­s allt mer öppet, inte minst från partiets högerflank.

 ?? Bild: MARKUS SCHREIBER/TT ?? partikongr­essen i Hamburg.
Bild: MARKUS SCHREIBER/TT partikongr­essen i Hamburg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden