Ttela

”Jag är på tårna hela tiden”

JUBILAREN: ÄVENTYRARE­N RENATA CHLUMSKA FYLLER 45 ÅR

- LENA WREEDE TT

Under uppväxten grundlades Renata Chlumskas lust för naturen och äventyret. Då handlade det om att vandra i skogen, paddla och sova i tält med mamma och pappa. Sedan dess har utmaningar­na bara blivit större. I dag är hon en profession­ell äventyrare vilket innebär att hon har det som sitt yrke och levebröd.

Samtidigt är inte Renata Chlumska bara hennes namn utan även ett varumärke och ett företag som också måste underhålla­s.

– Jag är på tårna hela tiden och medveten om att jag måste göra saker för att behålla ett intresse för mig – jag måste leverera och kan aldrig riktigt slappna av. Att vara sin egen innebär både en press och en frihet. Det går inte att få allt.

BRYTPUNKTE­N DÅ RENATA Chlumska gick från att vara en som hon uttrycker det ”vanlig tjej från Skåne” till äventyrare av högsta rang kom 1996 i samband med att hon följde med pojkvännen och den världskänd­e äventyrare­n Göran Kropp till världens tak – Mount Everest. Den gången stannade hon i baslägret i två månader och skötte markservic­en med allt vad det innebar.

– Jag visste egentligen ingenting om höghöjdskl­ättring utan kastades in i allt. Det var också den säsongen då många förolyckad­es. Men där föddes min dröm. När Göran kom ned frågade jag om han trodde att jag skulle klara av det. Han bara tittade på mig och sa: ”Det är klart att du gör!” Han bekräftade känslan av att om jag vill och om jag vågar så går det.

SEDAN DESS HAR hon bockat av flera av de stora målen som äventyrare. Bland annat blev hon den första svenska kvinnan på toppen av Mount Everest 1999. Några år senare var hon första svenskan att klara Seven Summits – att bestiga de högsta bergstoppa­rna i alla de sju världsdela­rna. Hon har också paddlat och cyklat runt de 48 nedersta staterna av USA på 439 dagar.

Nästa riktigt stora äventyr är en resa ut i rymden. Biljetten är köpt, men än så länge finns inget startdatum för själva resan. Så innan dess verkar hon i det lilla, vilket för många vanliga dödliga inte är så litet. Som att hon i sommar ska * Fyller: 45 år den 9 december. * Bor: I Jönköping. * Familj: Tre barn 6, 8 och 10 år. Och en bonusson på 15 år. * Gör: Äventyrare och föreläsare. * Aktuell: Förbereder en expedition till Tanzania där hon som reseguide för 18 kvinnor ska bestiga Kilimanjar­o i juni nästa år. * Om att fylla 45: ”Det känns väldigt bra. Livet blir bara bättre vilket hänger ihop med att jag känner mig tryggare och säkrare.” * Så firar jag födelsedag­en: ”Väldigt enkelt med en liten fest, inte som när jag fyllde 40 då jag hade ett rejält party.” ta med sig 18 kvinnor – de flesta helt utan någon vana av bergsklätt­ring – upp på det 5 895 meter höga Kilimanjar­o i Tanzania.

ENLIGT RENATA CHLUMSKA är det inte så svårt som man kan tro. Till skillnad mot många andra höga berg krävs ingen riskfylld klättring. Där finns heller inte några glaciärspr­ickor eller laviner, däremot en fantastisk miljö och natur.

– Med rätt coachning i hur man ska tänka, förbereda sig och vad man ska packa, kan man komma väldigt långt. För det handlar inte främst om fysisk styrka utan om attityd och inställnin­g, förklarar hon och tillägger att det häftiga för henne är att se dem som kanske aldrig har vandrat eller bott i tält nå toppen av Kilimanjar­o.

Samtidigt ligger den stora utmaningen för alla som bestiger de riktigt höga bergstoppa­rna i att klara av den tunna luften.

– Till viss del kan man öka sina möjlighete­r genom att träna, annars sägs det vara genetiskt betingat. Sedan beror det också på dagsformen. Hur klarar du själv höga höjder?

– Mestadels väldigt bra, men jag har känt av den, haft hemsk huvudvärk, mått illa och kräkts. 1997 fick jag till och med vända under ett toppförsök på ett berg i Tibet. Det var ett svårt beslut, men det enda rätta.

– Jag har varit med om att folk har tappat synen för att hjärnan sväller och trycker på synnerven. Man kan drabbas av både hjärnödem och lungödem.

Utmaningar triggar Renata Chlumska, oavsett om det handlar om att bestiga världens högsta berg, paddla runt USA eller hålla en föreläsnin­g för hundratals åskådare. Tumregeln är att förbereda sig noga och öva ordentligt.

RENATA CHLUMSKA ÄR väl medveten om farorna och säger att hon är väldigt försiktig och inte alls en adrenalin- och kicksökand­e person som många kanske tror.

– Jag gillar utmaningar, men jag är aldrig oförsiktig. Och när jag känner mig trygg så vågar jag mer. Vad är du mest rädd för?

– Att prata inför folk. Även om jag vet att det innebär en stor fara att gå upp för ett högt berg så har det bara varit längtan och förväntan. Men första gången jag höll en föreläsnin­g var bara ångest. Jag mådde dåligt i sex månader innan. Nu har jag tränat i 20 år och tycker att det är roligt. Men det tog tid och jag fick lära av andra, öva och repetera. Fortfarand­e kan det vara pirrigt, men nervositet­en gör en också skärpt.

 ?? Bild: ANNA HÅLLAMS/TT ?? RYMDEN NÄSTA. Äventyrare­n Renata Chlumska har köpt biljett, men än så länge finns inget startdatum för själva resan.
Bild: ANNA HÅLLAMS/TT RYMDEN NÄSTA. Äventyrare­n Renata Chlumska har köpt biljett, men än så länge finns inget startdatum för själva resan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden