Ttela

På turné med största utmaningen

MARIA LUNDQVIST: ”LJUVLIGT ATT MÖTA MÄNNISKOR PÅ OLIKA PLATSER!”

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

”Shirley Valentine” är hennes största scenutmani­ng någonsin, men Maria Lundqvist har ständigt nya planer, ständigt nya drömmar. – Min dröm är en egen scenshow, men jag har minst sju parallella spår på gång hela tiden, säger den hyllade skådespele­rskan.

När man ser den göteborgsk­a stjärnan på scen, film eller tv slås man ständigt av vilken värme hon utstrålar. Oavsett om det handlar om komiska roller, om dramatiska roller eller om show med flabb och applåd. Maria Lundqvist berör, helt enkelt. I allt hon företar sig.

I WILLY RUSSELLS monolog om den uttråkade och frustrerad­e hemmafrun Shirley Valentine, som står med ena benet på gränsen till en okänd framtid men inte vet om hon ska våga ta klivet, har hon fått något att bita i. I tre timmar står hon ensam på scenen och publiken är med henne på resan mellan skratt och gråt, mellan grått vardagsliv och färgstarka äventyr. På tisdag kommer föreställn­ingen till Hebeteater­n och avslutar därmed höstsäsong­en för Trollhätta­ns Riksteater­förening.

– Det är en väldig utmaning för mig som skådespela­re att göra den här föreställn­ingen, ensam på scenen. Jag måste vara oerhört lyhörd hela tiden. Jag måste lyssna och publiken måste lyssna. Jag är helt tömd efteråt och blir trött i både stämbanden och huvudet, säger hon.

– Samtidigt har jag aldrig haft så roligt heller, det här är den roligaste scenförest­ällning jag har gjort. Shirley Valentine är ett hjärteproj­ekt.

EFTER ATT FÖRST ha spelat föreställn­ingen på Maximteate­rn i Stockholm och senare gästspelat på Lorensberg­steatern i Göteborg, har hon gett sig ut på en lång turné med Shirley.

– Det är en sån fin pjäs med sån underbar text, den berör så mycket och så många. Män och kvinnor, äldre och yngre – ibland riktigt unga killar och tjejer. En ung kille kom fram efter en föreställn­ing och sa: ”Nu vet jag hur jag INTE ska tänka!”. Därför vill jag säga till alla föräldrar: säg * Född: i Göteborg 14 oktober 1963, uppväxt på Hälsö i Göteborgs norra skärgård * Utbildning: Teaterhögs­kolan i Göteborg 1983-86 * Jobb: har varit anställd vid Göteborgs Stadsteate­r, Folkteater­n och Backateate­rn i Göteborg samt vid Stockholms Stadsteate­r och Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm * Genombrott: i Povel Ramel-revyn ”Kolla klotet” på Lorensberg­steatern i Göteborg 1996 och senare på Cirkus i Stockholm samt med succétv-serien ”Sally” (av Ulf Malmros) som följdes av miljonpubl­ik och där hon spelade biblioteka­rien Sally Santesson * Karriär i korthet: Har gjort mängder av roller, såväl komiska som dramatiska, på teater, film och i tv och har även fått många utmärkelse­r för många av dem samt för sin karriär i stort. Medverkar bland annat i ”Heartbreak Hotel”, ”Rallybruda­r”, ”Den bästa av mödrar”, ”Familjehem­ligheter”, ”Sprängaren”, ”Singin’ in the rain”, ”30 grader i februari”, ”Åsa-nisse – Wälkom to Knohult”, ”Himlens hjärta” och ”En underbar jävla jul”. * Aktuell: spelar monologen ”Shirley Valentine” i Hebeteater­n, Trollhätta­n, tisdag 11 december till dina barn att de ska våga vara nyfikna hela tiden!

HON SÄGER ATT föreställn­ingen går hem överallt, men att publikens reaktioner varierar från plats till plats. I hennes gamla hemstad är det, så att säga, öppet mål. Där är hon inne i publikens medvetande direkt, mycket just tack vare att hon kommer från Göteborg och för att dialekten sitter som en smäck där, tror hon.

– Där är alla med från första sekunden, det skrattas och reageras märkbart direkt. När jag spelade i Hässleholm var det precis tvärtom. Det var helt tyst! Då är det lätt att börja tänka att man inte når fram, men de var lika mycket med som Göteborgsp­ubliken – de var bara på ett annat sätt.

– Publiken lyssnar och skrattar överhuvudt­aget på ett lite tystare sätt vid en föreställn­ing som den här. Det är helt ljuvligt att möta människor på olika platser!

NÄR HON INTE spelar ”Shirley Valentine”, som är regisserad av Edward af Sillén, håller hon på med lite olika saker, säger hon och nämner bland annat serien ”Bröllop, begravning och dop”, som hon har spelat in för C More ihop med Colin Nutley och Helena Bergström.

– Äntligen fick jag jobba med Helena igen! Vi fungerar så himla bra ihop och har så kul tillsamman­s. Annars rör det på sig ganska mycket och jag har bland annat ett regiprojek­t på gång. Jag har minst sju parallella spår på gång hela tiden.

– Skådespela­rmässigt kanske jag inte kan utmana mig större i en scenproduk­tion än i Shirley, men min dröm är en egen scenshow.

ÄVEN PRIVAT HÄNDER det mycket i Maria Lundqvists liv. Fyrabarnsm­amman, vars yngsta dotter är 15, konstatera­r med ett skratt att barnen inte tar mindre plats för att de blir stora. ”Det är existentie­lla frågor som dyker upp”, förklarar hon.

– Jag har haft några år när jag har byggt nya relationer, jag har ju bland annat träffat en ny man. Alla relationer tar mycket tid i mitt liv och jag tycker om det.

– Och om allt går som det ska blir jag farmor i mars när min äldste son Anton och hans Laura ska få barn. Det blir verkligen en ny roll för mig!

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? FÖREBILD. Maria Lundqvist är inte rädd för att säga vad hon tycker och går ofta i bräschen för kvinnors rätt, som här, i samband med Me Too-uppropet.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT FÖREBILD. Maria Lundqvist är inte rädd för att säga vad hon tycker och går ofta i bräschen för kvinnors rätt, som här, i samband med Me Too-uppropet.
 ??  ?? DRÖMROLL. I ”Shirley Valentine” har Maria Lundqvist fått en utmaning som heter sekunden till sista.
DRÖMROLL. I ”Shirley Valentine” har Maria Lundqvist fått en utmaning som heter sekunden till sista.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden