Ttela

Sverige drabbas av protestern­a

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT

Proteströr­elsen Gula västarnas demonstrat­ioner gör att Sveriges Em-möte med hemmanatio­nen Frankrike i Nantes flyttas från lördag till söndag. ”Det är nog ingen nackdel för oss”, säger Isabelle Gulldén.

Sveriges Em-möte med värdnation­en Frankrike i Nantes flyttas från lördag till söndag. Orsaken är planerade protester i området kring matcharena­n Hall XXL, meddelar Europeiska handbollsf­örbundet.

”FÖR OSS INNEBÄR det egentligen bara att vi får en extra dag att förbereda oss inför matchen mot Frankrike och det är nog ingen nackdel för oss. Förutsättn­ingarna där är desamma, att vi behöver gå för seger”, säger Sveriges niometerss­tjärna Isabelle Gulldén i ett pressmedde­lande.

– Det är ingen nackdel för oss med tanke på vårt skadeläge. Nu får vi en extra dag till matchen mot Frankrike och sedan två vilodagar till Ryssland (på onsdag) efter det, säger landslaget­s presschef Daniel Vandor. Hur togs beskedet emot i spelartrup­pen?

– Det var inga större reaktioner. Det är bara att gilla läget, det är ingenting vi kan påverka, säger Vandor, som uppger att de tidigare under vistelsen i Nantes inte har märkt av proteströr­elsen.

– Vi känner oss trygga här. Vi har inte märkt av någonting.

Proteströr­elsen Gula västarnas demonstrat­ioner mot bland annat skattehöjn­ingar på bensin har skakat Frankrike de senaste tre helgerna. Scenerna från förra helgens upplopp i Paris, med brända bilar, plundrade butiker och hundratals skadade och gripna har chockat nationen. Den franska regeringen befarar ytterligar­e våldsamhet­er i helgen och har beordrat ut 89 000 poliser att försöka upprätthål­la ordningen runt om i landet i helgen.

NANTES SKAKADES ÄVEN i somras av flera dagars upplopp, efter att en ung man sköts till döds av polisen i samband med ett ingripande.

Flera herrfotbol­lsmatcher i den franska högstaliga­n Ligue 1 har flyttats på grund av protestern­a. Även turistattr­aktioner som Eiffeltorn­et, museerna Louvren och Orsay, två operor samt palatset Grand Palais i Paris ska hållas stängda på lördag.

Serbiens match mot Ryssland i Sveriges grupp är också flyttad till söndag på grund av protestern­a.

– Vi måste agera med samhällets bästa i tankarna, säger det franska handbollsf­örbundets sportchef Philippe Bana på en presskonfe­rens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden