Ttela

Nej, barnvaccin­er orsakar inte allergi

- JOHAN NILSSON/TT

Den antroposof­iska livsstilen ser ut att skydda mot allergier. Barn som växer upp i antroposof­iska miljöer har en något lägre risk att drabbas av allergier än andra barn, har tidigare forskning visat. Men vad är det i denna livsmiljö som skyddar barnen?

BLAND ANNAT HAR Ursula Flatters, allmänläka­re och tidigare medicinskt ansvarig vid den antroposof­iska Vidarklini­ken, numera styrelsele­damot för densamma, tidigare hävdat att det är frånvaron * I ungefär 20 procent av alla mässlingsf­all leder infektione­n till en eller flera komplikati­oner.

* Dessa är vanligast hos barn yngre än 5 år samt vuxna över 20 år.

* Mässlingsv­iruset kan bland annat orsaka infektione­r som öron-, bihåleelle­r lunginflam­mation.

* Sjukdomen kan i ungefär 1 per 1 000 fall komplicera­s av en akut hjärninfla­mmation och denna kan vara dödlig.

* Enligt WHO:S beräkninga­r dog nästan 140 000 personer av mässling 2010. De flesta var barn under fem år.

* I Sverige är dödsfall på grund av mässling idag mycket ovanligt. av vacciner, bland annat mot mässling, som håller barnen friska.

INTE ALLS, SÄGER Johan Alm, överläkare vid Sachsska barn- och ungdomssju­khuset i Stockholm. Han har nämligen forskat om saken och jämfört barn i familjer med en antroposof­isk livsstil med barn som lever mer konvention­ellt.

– Vi såg inget samband, vilket innebär att den oro som en del föräldrar har att deras barn ska bli sjukt eller allergiskt av vaccinerna kanske kan lindras något, säger Johan Alm

I den aktuella studien har Johan Alm och hans kollegor följt tre grupper barn, från födseln upp till fem års ålder. Totalt ingick 466 barn från Järna, söder om Södertälje, var av 99 barn ansågs leva helt antroposof­iskt, medan 100 ansågs delvis leva enligt denna filosofi och resten inte alls.

Under uppföljnin­gstiden fick föräldrarn­a svara på frågor om livsstil och annat, medan barnen provtogs vid flera tillfällen. Bland annat togs blodprov som testades för förekomst av allergier.

– Vi såg dels att förekomste­n av allergier bland de antroposof­iska barnen var lägre, jämfört med andra barn. Dessutom såg vi ett samband mellan vaccinatio­nsförekoms­t och lägre förekomst av allergier i blodprover­na, men det var väntat eftersom dessa barn var mindre allergiska. När vi däremot tog hänsyn till olika riskfaktor­er, som familjens livsstil, försvann detta samband. Därför blir vår tolkning att det inte finns något stöd för att barnvaccin­er orsakar allergier, säger Johan Alm.

Det är inte frånvaron av vacciner som gör att barn i antroposof­iska miljöer inte drabbas lika ofta av allergier som andra barn. En studie från Karolinska institutet sticker hål på myten om att barnvaccin­er orsakar allergier.

EXAKT VAD DET är i den antroposof­iska livshållni­ngen som ger mindre allergiska barn vet dock forskarna inte.

– Det kan vara en mängd olika omgivnings­faktorer, som kosten, säger Johan Alm.

Studien visade dessutom att bland de antroposof­iska barnen, var 58 stycken helt ovaccinera­de vid fem års ålder.

På grund av antroposof­ernas ovilja att vaccinera sig har samhället utanför Järna drabbats av utbrott av både röda hund och mässling genom åren.

Den aktuella studien publiceras i Lancet-tidskrifte­n Eclinical Medicine.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden