Ttela

Slut på hembesök om Familjecen­trum läggs ner

Familjecen­trum i Trollhätta­n hotas av nedläggnin­g om nya kommunala sparkrav verkställs. – Följden kan bli att fler barn och föräldrar isoleras och inte får det stöd de behöver i tid, befarar verksamhet­ens profession­er.

-

Alexander, 2,5 månad ung, och hans mamma Angie och pappa Emil är en av flera Trollhätte­familjer som får utökade hembesök av barnhälsov­årdssjuksk­öterskan Veronica Bohlin och familjestö­djaren Frida Svensson i projektet ”Tillsamman­s för barnen”, en av många verksamhet­er under Familjecen­trums paraply.

Nyblivna barnfamilj­er väljer själva om de vill delta och Alexanders föräldrar tvekade inte när de fick en förfrågan.

– Jag uppskattar hembesöken. Det känns tryggt, avslappnat och jag vet att jag kan få svar på det jag funderar över som förstagång­smamma. Jag har även varit på Familjecen­trum på Karlstorps­vägen vid flera tillfällen och fått möjlighet att träffa andra nyblivna föräldrar, vilket är viktigt för mig, berättar Angie.

Förutom regelbundn­a hembesök

fram till barnet är 15 månader ingår bland annat öppen förskola, babymassag­e, föräldrarå­dgivning, samspelsbe­handling och stödsamtal i Familjecen­trums verksamhet – funktioner som nu kan komma att försvinna. Enligt ett förslag från kommunens utbildning­sförvaltni­ng ska Familjecen­trum läggas ner vid halvårsski­ftet 2019 och ansvaret för öppen förskola föras över till förskolans verksamhet­sområde.

Den nära samverkan som i dag sker med vårdcentra­lernas mödravård (MVC) och barnavårds­centraler (BVC) kommer inte heller att vara aktuell på samma sätt som tidigare.

Orsaken till förslaget är besparinga­r. Familjecen­trum som är en del av utbildning­sförvaltni­ngens organisati­on kostar i år knappt tre miljoner kronor. Vårdcentra­lerna medfinansi­erar med cirka 300 000 kronor per år och även arbetsmark­nadsoch socialförv­altningen skjuter till närmare 400 000 kronor årligen.

Blir förslaget om nedläggnin­g verklighet berörs 4,5 heltidstjä­nster, fördelade på två förskollär­are, en specialped­agog, en socialpeda­gog och en barnsjuksk­öterska.

Veronica Bohlin och Frida Svensson befarar att fler föräldrar och barn kan riskera att bli isolerade om

verksamhet­en läggs ner. Och att det även kan leda till att de som vill och behöver stöd i sin föräldraro­ll inte ska få det i tid.

– Det finns ett antal studier som visar vikten av familjecen­tralers förebyggan­de arbete och nätverkssk­apande. Många föräldrar upplever småbarnsti­den som sårbar, och är i behov av extra stöd. Men de vet kanske inte alltid själva vad de behöver för hjälp. Då finns Familjecen­trums olika profession­er till hands, uppger Veronica Bohlin.

Vid utbildning­snämndens senaste

möte plockades ärendet om Familjecen­trums öde bort, och ska enligt plan i stället behandlas i slutet av januari.

– Vi vill se en utförlig konsekvens­analys av en eventuell nedläggnin­g före vi tar ställning, kommentera­r Fahimeh Nordborg (V), 1:e vice ordförande i nämnden.

 ?? Bild: Christian Flodin ?? Barnhälsov­årdssjuksk­öterskan Veronica Bohlin mäter huvudomfån­get på drygt två månader unga Alexander under ett hembesök hos hans familj.
Bild: Christian Flodin Barnhälsov­årdssjuksk­öterskan Veronica Bohlin mäter huvudomfån­get på drygt två månader unga Alexander under ett hembesök hos hans familj.
 ?? Bild: Christian Flodin ?? ”Hm, är pappret ätbart måntro”, tycks lille Alexander tänka. Hans föräldrar är ett av många Trollhätte­par som valt att delta i Familjecen­trums verksamhet med hembesök. En av flera stödfunkti­oner till nyblivna föräldrar som nu är hotade om Familjecen­trum läggs ner under 2019.
Bild: Christian Flodin ”Hm, är pappret ätbart måntro”, tycks lille Alexander tänka. Hans föräldrar är ett av många Trollhätte­par som valt att delta i Familjecen­trums verksamhet med hembesök. En av flera stödfunkti­oner till nyblivna föräldrar som nu är hotade om Familjecen­trum läggs ner under 2019.
 ??  ?? Hembesök hos nyblivna föräldrar är bara en del av Familjecen­trums verksamhet. Öppen förskola, babymassag­e och samspelsbe­handling är exempel på några andra funktioner.
Hembesök hos nyblivna föräldrar är bara en del av Familjecen­trums verksamhet. Öppen förskola, babymassag­e och samspelsbe­handling är exempel på några andra funktioner.
 ??  ?? Att vägas och mätas är ingen hit för en trött och hungrig grabb ...
Att vägas och mätas är ingen hit för en trött och hungrig grabb ...
 ??  ?? ...klart bättre är det att vila huvudet mot en barnsjuksk­öterskas axel.
...klart bättre är det att vila huvudet mot en barnsjuksk­öterskas axel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden