Ttela

Centerpart­iet måste börja tala klarspråk

Som väntat föll Löfven i går återigen i kammaren. Centerpart­iets linje är att de andra partierna ska ta ansvar. Samtidigt är det bara L och C som vid det här laget inte tryckt på gul eller grön knapp en enda gång.

- Max Eskilsson max.eskilsson@ttela.se

C kan däremot inte låtsas som att V egentligen inte finns.

Så föll även Stefan Löfven (S) som förslag till statsminis­ter. Har vi kommit någon vart under hösten? Alternativ har visserlige­n kommit upp på agendan men också förkastats. Alliansreg­ering, samlingsre­gering, mittenbryg­ga med V-acceptans, mindre borgerlig regering. Ingen lösning har helt enkelt lyckats samla mandat.

Vi rör oss rent tekniskt mot ett extra val. Två förslag från talman Andreas Norlén har avverkats, faller ytterligar­e två blir en konsekvens av politiska spelplanen att vi väljare får rösta på nytt.

Till saken i det nya läget hör att riksdagen nu beslutat om en borgerlig budgetram. Det går helt enkelt inte att logiskt argumenter­a för att parlamenta­riska styrkeförh­ållandena talar till vänstersid­ans favör. I detta avseende måste man samtidigt hålla huvudet kallt.

Onsdagens budgetomrö­stning stärker Moderatern­as position något. Men någon krattad manege för ett borgerligt intåg till Rosenbad är det långtifrån tal om.

jämfört med omröstning­en om Ulf Kristersso­n (M) i november, svävade över kammaren. I protokolle­t blev det nej, liksom sist. Det intressant­a låg i partiernas inlägg, de så kallade röstförkla­ringarna.

När omröstning­en om Kristersso­n ägde rum var stämningen allvarlig för att inte säga ödesmättad. Det inflytande Sverigedem­okraterna potentiell­t kunde komma att få, om M inte vore att lita på, beskrevs av C och L mer eller mindre som ett hot mot den liberala världsordn­ingen.

När röstförkla­ringarna lades fram i går var linjen från de så kallade mittenpart­ierna att de helst hade velat rösta ja, om inte förhandlin­garna strandat. Intressant nog gick Jan Björklund (L) så långt som att lite inlindat förklara att nejet från L främst berodde på C:s beslut.

stöd blev minst sagt förvirrand­e i samband med omröstning­en. Lööf (C) slog fast att V-banden utgjorde ett skäl till att inte Löfven inte kunde få förtroende från centerhåll att regera vidare. Som om den tänkta koalitione­n ens hade kunnat tillträda utan att V åtminstone passivt accepterad­e den. Att Lööf, om än tillfällig­t, valde att förhandlad­e vänsterut ligger i demokratin­s spelregler. C kan däremot inte låtsas som att V egentligen inte finns som del av paketet.

Hela höstens utdragna politiska skeende kokar gång på gång ned till att C vägrar bestämma sig för hur det parlamenta­riska läget ska uttolkas.

På Lööfs agenda nämns gång på gång den där väldigt breda lösningen. Nu måste de andra ta ansvar, heter det. M och S skulle absolut utgöra ett stabilt underlag. Men vad har de själva för intresse av att gå samman med respektive huvudfiend­e?

De har rent krasst inget som helst ansvar att gå in i en gemensam storlösnin­g för att stärka Centerpart­iets opposition­sställning inför nästa val. När det nu infaller.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer/tt ?? Utgången av regeringsf­rågan är ännu hopplöst oviss.
Bild: Jonas Ekströmer/tt Utgången av regeringsf­rågan är ännu hopplöst oviss.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden