Ttela

Den nya kärnkrafte­n kan rädda klimatet

Kärnkrafte­ns stora styrka är att den går att bygga ut i stort sett obegränsat. Den förstör inte klimatet, den kräver inga stora ytor och med fjärde generation­ens kärnkraft behövs ingen uranbrytni­ng.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Vid en medelstor sjö, ganska precis en timmes bilfärd från Centralsta­dion i Jekaterinb­urg, där Andreas Granqvist i somras pangade in 2-0 i Mexiko-målvaktens vänstra kryss, ligger Belojarsk reaktorpar­k. Från utsidan ser kärnkraftv­erket kanske inte ut som något särskilt. Inuti finns däremot den teknik som kan komma att bli oumbärlig för att lösa klimatfråg­an.

Reaktorn BN-800 är nämligen ett av de första exemplen på det som kallas den fjärde generation­ens kärnkraftv­erk. Det är ett samlingsbe­grepp för ett flertal tekniker, varav vissa fortfarand­e är i konceptsta­diet, men där de gemensamma nämnarna är billigare energiprod­uktion, frånvaro av långlivat kärnavfall, och ökad säkerhet. Kärnkrafte­n är visserlige­n redan i dag det säkraste energislag­et per producerad kwh, men med generation IV tas ytterligar­e steg. De största fördelarna

handlar dock om annat. De snabba reaktorern­a kan ta vara på och upparbeta det uran som blivit över från tidigare generation­ers kärnkrafts­produktion. I processen bildas nya bränslen, som i sin tur kan ge ännu mer energi. Det gör att uran inte längre blir en bristvara.

Enbart det uran världen använt sedan kärnkrafts­produktion­en drog igång, och som nu väntar på slutförvar runt om i världen, kommer att räcka i flera tusen år.

Det avfall som till slut blir över behöver särskild hantering i några hundra år, och inte i hundratuse­ntals år, som det tidigare kärnavfall­et. Dessutom finns möjlighete­n att använda plutonium från kärnvapen stridsspet­sars om bränsle, och minska antalet kärnvapen i världen.

När energi i så stora volymer blir tillgängli­gt i princip var som helst, då blir också energikräv­ande processer som avsaltning av havsvatten en möjlighet. Storskalig vätgasprod­uktion kan göras effektivt med kontinuerl­ig tillgång på stora mängder el. Vätgasen är grunden för att tillverka stål utan användning av kol, som svenska Hybrit vill göra. Koldioxidf­ri stålproduk­tion är en process

De snabba reaktorern­a är inte science-fiction.

som i likhet med mycket annan “avfossilis­ering”, exempelvis omställnin­gen av fordonsflo­ttan, kommer att kräva mer el.

Om världen dessutom ska ha någon chans att nå 1,5-gradersmål­et måste klimatomst­ällningens takt öka kraftigt. Som både FN:S klimatpane­l IPCC och Internatio­nella energiråde­t, IEA, konstatera­t är kärnkrafte­n central.

En kraftig utbyggnad av den förnybara energin måste också till, men kommer inte att räcka för att ersätta de enorma mängder kolkraft som producerar värme och el runt om i världen.

De snabba reaktorern­a är inte sciencefic­tion. BN-800 utanför Jekaterinb­urg har varit i kommersiel­l drift sedan slutet av 2016. Det som återstår är att visa på teknikens skalbarhet, och på dess kommersiel­la gångbarhet. För att det ska kunna hända måste dock världens attityd till kärnkraft förändras.

Energipoli­tiken kan inte vara insnöad enbart på förnybar utbyggnad, och mer pengar måste gå till kärnkrafts­forskning. Världen har inte råd att vänta på den fjärde generation­ens kärnkraft.

 ??  ?? Konstrukti­onen av ny kärnkraft behöver öka om klimatmåle­n ska nås. Bild: John Bazemore
Konstrukti­onen av ny kärnkraft behöver öka om klimatmåle­n ska nås. Bild: John Bazemore

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden