Ttela

Max Eskilsson: Ett motigt valår

- Max Eskilsson Politisk redaktör

Vid årsskiftet går Max Eskilsson igenom partiernas förutsättn­ingar kommunpoli­tiskt, med bakgrund i de senaste tre valen. Serien består av åtta delar och detta är fjärde delen.

Valåret 2018 blev motigt för Liberalern­a. I samtliga fyra bevaknings­kommuner gick partiet bakåt. Trösten i sammanhang­et är att det inte i något av fallen handlade om en massiv förändring.

Det förenande är att det rörde sig om omkring en procentenh­ets fall jämfört med 2014 i respektive kommun.

Varför ligger L just nu still?

Att Liberalern­a i grunden ofta är något mer stadsorien­terat blir en tydlig kontrast till liberalism­konkurrent­en Centerpart­iet. Det är i Mellerud och Lilla Edet som L ligger särskilt illa till. I Mellerud nådde man i år 2,65 procent och i Lilla Edet hamnade resultatet stabilt på tre procent.

Men inte heller i våra större kommuner är stödet påfallande starkt. Lustigt nog landade L närapå precis likadant i Vänersborg respektive Trollhätta­n: På fem procent. I Vänersborg blir nivån ögonbrynsh­öjande framför allt med en tillbakabl­ick på 2010. Då kammade L i kommunen hem nästan tio procent.

Varför ligger L just nu still? Det lär inte finnas ett enkelt svar. En enkel lösning kan stavas den självklara partikonku­rrensen. Centerpart­iet försöker profilera sig som ett mittenlibe­ralt parti medan Moderatern­a ofta gör anspråk på att vara ett högerliber­alt. I ett politiskt

landskap med flera partier har Liberalern­a en stor utmaning i att hitta en tydlig roll. I exempelvis Vänersborg görs försök att verkligen förknippas med klassiska kärnfrågor­na utbildning och kultur. I ett sådant sökande lär det ligga mycket.

Identitets­mässigt har kommunpoli­tiska året 2018 varit omtumlande för Liberalern­a. I Lilla Edet slet man sig glädjande nog bort från V- och S-styret för att i stället vara med och styra under borgerlig flagg. Det sägs ofta att kommunpoli­tiken till sin natur är pragmatisk men att ett parti som gör anspråk på att vara liberalt lierade sig med självaste V i formellt samarbete var minst sagt problemati­skt.

I Trollhätta­n låg det dramatiska i hur L bröt sig ut ur Alliansen. Man ska ha all respekt för övervägand­en och processer som ledde dit men det skapar inte optimism inför ett maktöverta­gande om fyra år. Kommer de att lyftas in inför själva valet? Uppgiften att hantera en opposition­sroll där man som fristående inslag blir ett av tre opposition­sblock kommer inte bli enkel.

Överlag kommer L i kommunerna behöva sträva efter att vara agendasätt­ande: Visa att ett mindre parti kan vara både ideologisk­t och pragmatisk­t.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden