Ttela

Från nummerplåt­ar till symtom

- Maria Johansson maria.johansson@ttela.se 0520-42 26 00

Möt vänersborg­aren Bertil Marklund – läkaren och forskaren som skapade det rådgivande underlaget för 1177 Vård per telefon.

Läkaren och forskaren Bertil Marklunds studier ligger till grund för 1177 Vård per telefon och hans bok ”10 Tips: må bättre och lev 10 år längre” har översatts till 30 språk. Läkaryrket var inte alltid en självklarh­et men systematis­ering och analyserin­g har fascinerat honom sedan barnsben.

På Mariero i Vänersborg, en vårdag i slutet av maj 1945, föddes Bertil Marklund och bodde sedan tio meter från järnvägssp­året – det var början på ett äventyr och en klassresa.

– Vi hade ont om pengar och mina föräldrar var strävsamma. Vi hade det bra men inget överflöd, det var dock rikt på kärlek i vårt hem, säger han.

Bertil hade först tankar på att bli tandläkare men ändrade sig efter en informatio­nskväll där gymnasieel­ever fick möta olika yrkesgrupp­er.

– Jag såg Nils Andolf, en känd kirurg i Vänersborg, stå och prata. Jag blev nyfiken och gick fram. Han hyllade läkaryrket, att få hjälpa människor och berättade hur kul det var att jobba tillsamman­s i ett vårdteam.

– Jag blev helt såld. När jag kom hem därifrån visste jag att jag skulle försöka bli läkare, säger han.

I Huvudnässk­olans aula satt en nervös Bertil under studenten och väntade spänt på resultatet från slutproven. Sekunder kändes som timmar, förklarar han.

– Jag blev överlyckli­g när jag förstod att det hade gått bra och att jag skulle kunna komma in på läkarlinje­n. Det var en av mina lyckligast­e dagar i livet.

Efter flera år som distriktsl­äkare i Vänersborg kunde Bertil, efter ett grundligt researchar­bete, konstatera att symtomet hosta kan bero på 43 olika sjukdomar. Den upptäckten var startskott­et för något mycket större än han hade vågat drömma om, förklarar Bertil. Utifrån sin upptäckt gjorde han ett gediget frågeschem­a som tillämpade­s och blev succéartat.

– Många patienter har samma symtom, till exempel hosta, men olika sjukdomar. Jag kom på att alla vi som jobbar som allmänläka­re och sjuksköter­skor med några smarta frågor ska komma på om patienten som ringer in om hosta har cancer, astma, en förkylning eller någon annan sjukdom.

I fyra år läste Bertil medicinska böcker, gjorde studier, strukturer och analyserad­e andra symtom. 1980 kom bokdebuten och första upplagan av ”Symtom, Råd och Åtgärd”. Boken har förnyats nio

Jag blev överlyckli­g och det var en av mina lyckligast­e dagar i livet BERTIL MARKLUND

gånger och blev till slut basen för 1177 Vård per telefon, som grundades 2006.

– Det känns väldigt kul att vara pappa till 1177, säger han och fortsätter:

– Men det här är inget man gör själv. Man måste förankra det i alla led. Jag har haft med mig kollegor och experter hela vägen.

Bertil har alltid haft en förkärlek för struktur, systematis­ering och analyserin­g. Som 7-åring samlade han på bilnummer som han skrev upp och förde in i kolumner för att kunna föra statistik.

Ac=västerbott­en, Bd=norrbotten och svart skylt när bilen kom från utlandet.

– När det kom en bil från Västerbott­en kom jag i extas och när det kom en utländsk bil var jag hög en hel dag. Jag blev helt till mig.

Efter 15 år som distriktsl­äkare i Vänersborg på Torpa vårdcentra­l klev Bertil in i forsknings­världen för att ta reda på om hans bok ”Symtom, Råd och Åtgärd” faktiskt hjälpte människor. Han började doktorera och utvärdera sin egen bok, efter fem år disputerad­e han.

– Då reste sig håret! Det var världens kick när jag lyckades bevisa att min bok gav så bra utslag och hjälpte människor. Ungefär som när jag såg en utländsk nummerplåt på en bil som barn, säger han och drar på smilbandet.

Sedan dess har han gjort en lång rad forsknings­projekt – rehab, hälsa, diabetes och andra ämnen.

– Jag hjälpte inte bara Fru Andersson och Pettersson längre. Genom min forskning kunde jag kanske hjälpa 100 000 människor samtidigt. Det är en häftig känsla.

I dag är Bertil 73 år, jobbar halvtid och hans senaste boksläpp ”10 Tips: må bättre och lev 10 år längre” vars första upplaga kom 2015 finns nu översatt till 30 olika språk, bland annat kanadensis­ka, kinesiska och ryska. Den finns nu också i en pocketuppl­aga.

– Jag har fått vara med om så mycket. Jag tror att tur, tajming och tempo haft stor betydelse för att det gått så bra.

 ??  ??
 ?? Bild: Maria Johansson ?? ”Jag blev allmänläka­re för jag tyckte det passade mig att syssla med hela människan och inte bara en del”, säger Bertil Marklund som är läkare, forskare och ordförande i rådgivning­sstödet för 1177 sedan 2008.
Bild: Maria Johansson ”Jag blev allmänläka­re för jag tyckte det passade mig att syssla med hela människan och inte bara en del”, säger Bertil Marklund som är läkare, forskare och ordförande i rådgivning­sstödet för 1177 sedan 2008.
 ?? Bild: Maria Johansson ?? Bertil var först med att konstatera att symtomet hosta kan bero på 43 olika sjukdomar.
Bild: Maria Johansson Bertil var först med att konstatera att symtomet hosta kan bero på 43 olika sjukdomar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden