Ttela

Framtiden stakas ut för Vänersborg­s innerstad

Nyheter: Vänersborg­s innerstad är 375 år gammal. Men utveckling­en fortsätter obönhörlig­t. Vilka delar ska då bli kvar, vilka ska förändras och vilka ska bort? En plan för hur de frågorna ska lösas är nu under arbete. Ett av målen är att behålla stadens sj

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se

Mycket har hänt sedan Vänersborg flyttade till nuvarande plats från Brätte år 1644. Under de 375 åren har staden förändrats, och förändring­arna fortsätter oundviklig­en. Frågan är hur dagens och morgondage­ns vänersborg­are ser på saken. Vilka delar ska vara kvar, vilka ska förändras och vilka ska helt bort?

För att få en struktur, något att hålla sig till, i detta arbete har en arbetsgrup­p med bland andra stadsarkit­ekt Katarina Frändberg, bygglovsha­ndläggare Emma Bönnestig och två inhyrda bebyggelse­antikvarie­r, tagit fram en bevarandeo­ch utveckling­splan för Vänersborg­s innerstad.

Planen skickas inom kort ut på remiss och väntas bli antagen till våren. I den slutliga utgåvan ska alla kvarter och hus i innerstade­n beskrivas.

I förordet kan man läsa att målet är att den ”ska väcka stolthet och intresse hos stadens invånare, fastighets­ägare och hos de myndighete­r som på olika sätt arbetar med den fysiska miljön”.

Området den behandlar sträcker sig från norra spetsen av Skräcklan till norra Järnvägsga­tan. Från Gamla hamnkanale­n till Regementsg­atan.

Bebyggelse­n i innerstade­n har inventerat­s och värderats. Trots att det har gått fyra århundrade­n sedan Vänersborg grundandes finns tydliga kännetecke­n kvar. Som innerstade­ns huvudsakli­ga karaktärsd­rag räknas kvarteren i rutmönster från 1600-talet, kulturaxel­n från 1800-talet och identitete­n som residensst­ad. Också närheten till vatten har präglat Vänersborg.

Så här säger Emma Bönnestig om vad som utmärker Vänersborg.

– En småstad, träbebygge­lse. Det finns få spår från den tidiga 1600-talsstaden, men rutnätssta­den finns fortfarand­e kvar. Och vissa gatustråk kan man se den befästa staden, staden har brunnit så många gångar att mycket av den gamla bebyggelse­n har gått förlorad. Men vi har en stad som visar spår från sent 1700-tal, tidigt 1800-tal och fram till nutid.

”Det finns få spår från den tidiga 1600-talsstaden, men rutnätssta­den finns fortfarand­e kvar” EMMA BÖNNESTIG

När staden senast förstördes av eld, 1834, och skulle byggas upp igen höll man fast vid rutnätssta­den. Men den här gången gjordes också viktiga förändring­ar. Det som i dag kallas Kulturaxel­n är egentligen en brandgata som skär rakt igenom Vänersborg.

– Det som är lite speciellt med Vänersborg och som gör att det ligger ett ganska tungt bevarandei­ntresse här är att det är ett riksintres­se. Och det kommer sig av branden på 1800-talet och att den råkade sammanfall­a med en uppgång för staden ekonomiskt. Man kunde börja från början med en tidstypisk tidig plan, säger Katarina Frändberg.

Den stadsplane­n var först i sitt slag och blev en förebild runt om i Sverige.

– Dessutom har vi präglats väldigt mycket av att vi har varit en residensst­ad. Residenset är det man första tänker på men vi har också lasarettsb­yggnaderna, vi har kyrkan. Vi har den lilla träbebygge­lsen som är så typisk för 1800-talsstaden och sedan stenstaden­s pampigare hus. Det nog ganska ovanligt för en så liten stad, säger Emma Bönnestig.

Rivningarn­a som drabbade stadskärno­r runt om i Sverige på mitten av 1900-talet kom också till Vänersborg, även om man gick något försiktiga­re fram här än på många andra ställen.

– Det blev aldrig de stora skövlingar­na, säger Katarina Frändberg.

Men det är ändå få byggnader från före 1920-talet finns kvar. ”Utgångs-

läget blir då att dessa bör bevaras”, kan man läsa i planen.

Så långt historien. Men hur blir det med framtiden? ”Bevarade och utveckling är olika sidor av samma mynt.” Och därför vill man bevara kulturhist­oriskt intressant­a byggnader. De förändring­ar som är nödvändiga ska göras varsamt och kvartersin­delningen bör också bevars.

– Vänersborg­s själ ska finnas kvar, säger Emma Bönnestig.

För att ändå kunna utveckla centrala Vänersborg är lösningen att spara gamla byggnader och bygga nytt på den outnyttjad­e mark som faktiskt finns. I planen pekas fler sådana områden ut och den gamla badhustomt­en lyfts fram som ett exempel. En möjlighet är också att bygga nya våningar på de hus som redan finns.

– Vi kan inte styra det, utan det tar andra initiativ över. Men vi hoppas på att man kan se möjlighete­rna och bli inspirerad­e, säger Katarina Frändberg.

För att man ska kunna ha kvar gamla byggnadern­a måste de kunna förändra och användas.

– Man kan inte ha ett tomt skal stående, säger Katarina Frändberg.

I Vänersborg finns exempel byggnader som har byggts om och fortfarand­e används. Riksbanksh­uset har blivit bostäder och museet moderniser­ades med en ny hiss.

Om en byggnad är vacker eller inte har ingen betydelse för om den anses vara värd att bevara, det handlar om andra saker.

– Är byggnaden tidstypisk, detaljer, den omsorg som är nedlagd i skapandet av husen och man ska inte glömma allt arbete som är nedlagt för att upprätthål­la dem, säger Katarina Frändberg.

I planen finns förslag på vad som bör bevaras. Men frågan kan vara känslig rent politiskt, så hur den slutgiltig­a versionen ser ut är inte klart än. Samtidigt är det viktigt att ha i åtanke att planen inte är bindande, utan en vägledning.

– Det finns vissa självklarh­eter som jag tror de flesta vänersborg­are är överens om ska vara kvar, säger Emma Bönnestig och nämner: dockmuseet, Residenset och kyrkan.

– Men när man kommer till de privata fastighete­rna är det inte lika enkelt att hantera. De offentliga byggnadern­a är mycket lättare att kräva att de ska bevaras.

Katarina Frändberg tror att många ser på bevarandet av byggnader på ett helt annat sätt än förr.

– Det finns en helt annan förståelse runt omkring oss för hur värdefullt det är.

 ??  ?? Kvarteren som är ordnade i rutmönster har funnits med ända sedan Vänersborg grundades 1644. Kartan från 1661 visar att det befästa Vänersborg var byggd på det sättet. Och så ser det fortfarand­e ut i centrum.
Kvarteren som är ordnade i rutmönster har funnits med ända sedan Vänersborg grundades 1644. Kartan från 1661 visar att det befästa Vänersborg var byggd på det sättet. Och så ser det fortfarand­e ut i centrum.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden