Ttela

En ung pojkes flykt skildras i ny bok

- Daniel Gustafsson daniel.gustafsson@ttela.se

Nyheter: Faraah Mohammud flydde från Etiopien och hamnade till slut i Färgelanda. Under helgen släpptes boken om hans historia.

En ung pojkes flykt från Etiopien till tryggheten i Färgelanda har blivit bok. Under helgen premiärslä­pptes boken ”Jag ville bara leva!” på författard­agen i Brålanda. – Jag utbildar mig just nu till integratio­nspedagog för att hjälpa och för att visa att det är möjligt. Man kan lära sig språket, man kan få nya vänner och få ett nytt hem, säger Faraah Mohammud.

– Jag hade kunnat dö eller behövt lära mig att döda andra människor. Det fanns de alternativ­en eller att fly, berättar Faraah Mohammud.

I snart fyra år har han bott i Sverige sedan flykten från Etiopien. En flykt han inledde som tolvåring. Den inleddes genom öknarna med buss och med militärbil­ar mot Libyen, över Medelhavet på båt till Italien, sen ett längre stopp i Tyskland innan han kom fram till Sverige och till slut hamnade i Färgelanda.

– Jag hade alltid med mig människor jag känner mig trygg med, säger han.

Faraahs historia har nu blivit en bok med titeln: ”Jag ville bara leva!”. Faraah och författare­n Ywonne Jansson deltog under lördagens boksläpp i Gallerian i Brålanda. Författare­n jobbar på Dalslands folkhögsko­la och det var så hon träffade Faraah och det var så idén till boken kom till.

– Idén fick egentligen Faraah och upprinnels­en till den var att vi hade samtal och jag antecknade det han berättade. När jag antecknade det ville jag läsa upp det för att förvissa mig om att jag hade förstått situatione­n rätt. Då var han fascinerad och sa: ”wow”, du har ju hittat de här orden och det känns som att det var du som var där tillsamman­s med mig, berättar Ywonne Jansson.

Månaderna gick och Farrah sa till Ywonne att han ville göra en bok utifrån deras samtal. Författare­n var till en början tveksam både inför projektets storlek och inför att Faraah skulle behöva blotta hela sin bakgrund i en bok.

– Det var en lång process men vi tog beslutet tillsamman­s att vi skulle försöka göra en bok av det. Skrivandet tog ett år och sen tog bearbetnin­gen av boken ett halvår, så det har varit en lång process, säger författare­n.

Det är Ywonne Janssons första bok och hon berättar att det känns lite overkligt och att hon ännu inte har hunnit landa i det.

– Det har varit en fantastisk resa YWONNE JANSSON Författare eftersom den har öppnat helt nya dörrar. Jag har fått en ökad självinsik­t om saker. Det har varit en jättegåva, speciellt det att han öppnade upp för mig, säger hon.

Att boken nu är klar beskriver Faraah som jättespänn­ande och roligt, men samtidigt lite pirrigt.

– Det kändes tufft men bra på samma gång. Att ens historia blir en bok alla kan läsa, det är väldigt spännande, säger han.

Det har varit en fantastisk resa eftersom den har öppnat helt nya dörrar. Jag har fått en ökad självinsik­t om saker.

Faraah tror att han genom att öppna upp sig kan hjälpa andra som också har flytt till Sverige.

– Jag utbildar mig just nu till integratio­nspedagog för att hjälpa och för att visa att det är möjligt. Man kan lära sig språket, man kan få nya vänner och få ett nytt hem, sägen han med ett leende.

Han säger att Färgelanda har blivit hemma för honom och att han trivs bra i Sverige. Men det finns också stora kontraster mot livet i Etiopien. Skillnader han är glad att han lämnade bakom sig.

– Demokratin och friheten, att man får säga och tycka vad man vill. Att man får leva sitt eget liv utan hot.

 ??  ??
 ?? Bild: Daniel Gustafsson ?? Faraah Mohammud tillsamman­s med författare­n Ywonne Jansson. Hon står bakom boken ”Jag ville bara leva”, en bok som handlar om Faraahs flykt från Etiopen till Färgelanda.
Bild: Daniel Gustafsson Faraah Mohammud tillsamman­s med författare­n Ywonne Jansson. Hon står bakom boken ”Jag ville bara leva”, en bok som handlar om Faraahs flykt från Etiopen till Färgelanda.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden