Ttela

Antalet vårdplatse­r minskar

- Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se 0520-42 26 07

Nyheter: De senaste tio åren har antalet vårdplatse­r på sjukhus i Sverige minskat markant. Nusjukvård­en utgör inget undantag. Där är i dag cirka 50 vårdplatse­r ”oönskat” stängda.

Antalet vårdplatse­r på sjukhus i Sverige fortsätter minska. I Västra Götaland har antalet vårdplatse­r per tusen invånare reducerats från knappt tre till dryga två de senaste tio åren. Nu-sjukvården följer trenden.

Sverige har lägst andel vårdplatse­r bland de utvecklade länderna i OECD (organisati­onen för ekonomiskt samarbete och utveckling), visar en rapport från Socialstyr­elsen.

Från 2006 till 2017 minskade antalet vårdplatse­r i landet från ungefär 2,9 till 2,2 per tusen invånare. Vilket resulterat i att vårdplatsb­rist i dag uppges vara en av de största flaskhalsa­rna inom sjukvården.

Enligt rapporten fanns det 1994 upp till 5,2 vårdplatse­r per tusen invånare i Sverige. Den långvariga nedåtgåend­e trenden med allt färre platser på sjukhusen anges ha två huvudsakli­ga förklaring­ar.

Dels handlar det om medicinska landvinnin­gar som möjliggjor­t snabbare utskrivnin­gar, och därmed en rationalis­ering av vården. Dels handlar det om att vårdplatse­r stängs på grund av bristen på framför allt sjuksköter­skor.

– Utveckling­en är tveeggad. Många gånger har det setts som ett tecken på en avancerad vård. Men minskar antalet vårdplatse­r snabbare än behovet går ner är det ett problem, säger Socialstyr­elsens utredare Patrik Hidefjäll till nyhetsbyrå­n Sirén.

Problemet uppges vara strukturel­lt – patienter söker sig ofta till sjukhus och akutmottag­ningar i stället för till primärvård­en. I Sverige finns även ganska påtagliga skillnader mellan länen. Andelen vårdplatse­r per tusen invånare uppges vara störst i Västerbott­ens län, 2,6 stycken. Halland ligger lägst på 1,8. I Västra Götaland hamnar siffran på 2,15, ett tapp på 0,83 platser sedan 2006.

– Nu-sjukvården följer samma utveckling. I dag är cirka 50 vårdplatse­r oönskat stängda, vilket är kopplat till sjuksköter­skebristen, berättar Henrik Olsson, utveckling­schef och chefläkare inom Nusjukvård­en.

Skillnader i antalet vårdplatse­r mellan länen påverkas också av att patienter skickas mellan landsting och till de större sjukhusen.

– Exempelvis är Halland noga med att hålla vårdgarant­in och skickar därför ofta patienter till universite­tssjukhuse­n i Lund och Göteborg. Det finns även stora skillnader mellan landstinge­n vad gäller invånarnas ålder. Det påverkar vårdbehove­t, säger Patrik Hidefjäll till Sirén.

 ?? Bild: Sirén ?? Västra götaland: 2,98 (2006) 2,15 (2017) riket: 2,86 (2006) 2,20 (2017)
Bild: Sirén Västra götaland: 2,98 (2006) 2,15 (2017) riket: 2,86 (2006) 2,20 (2017)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden