Ttela

Karin Pihl: Är 44 skjutninga­r det nya normala?

- Karin Pihl Liberala Nyhetsbyrå­n

Under det gångna året har Sverige drabbats av drygt fem skjutninga­r i veckan. 2018 blev ett rekordår sett till antalet skjutninga­r med dödlig utgång. 44 personer avled förra året. 2017 dödades 43 personer. “Vi har jobbat väldigt hårt i år”, sade rikspolisc­hef Anders Thornberg i en intervju i SVT:S Agenda i slutet av 2018 (16/12). Trots att polisen arbetat hårt för att stoppa våldet går utveckling­en åt fel håll. Sedan 2006 har dödsskjutn­ingarna i Sverige nästan sexdubblat­s. Enligt Thornberg handlar det inte om att polisen gjort ett dåligt jobb, utan om att den kriminella tillväxten är så pass hög. För varje person som skjuts finns tio-femton personer som är beredda att ta hans plats.

Hur kan det ha blivit så här? En avgörande förklaring är utanförska­pet och den misslyckad­e integratio­nen. Trots att det skjuts i villaföror­ter som Enskede i Stockholm och mitt på Möllevångs­torget i Malmö är de särskilt utsatta områdena mest drabbade. De senaste 20 årens stora invandring har fyllt på dessa områden, och utanförska­pet har tillåtits växa. Samtidigt har lagstiftni­ngen inte hängt med.

Finns det någon ljusning? Inte i dagsläget. “Det här kommer hålla på ett tag”, spår rikspolisc­hefen.

Polisen har skickat en skrivelse till Justitiede­partemente­t med krav på åtgärder. Framför allt handlar det om att övriga samhällsak­törer måste se till att tillväxten av kriminella stoppas. Att fler gärningsmä­n lagförs är bra, men så fort någon döms finns andra som står på tur.

Ett långsiktig­t perspektiv är alltså nödvändigt. Att tidigt uppvisa ett asocialt beteende måste få konsekvens­er. Barn som strular i skolan måste fångas upp så fort det går. Kanske är det rimligt att flytta elever med riskbeteen­de till en skola på andra sidan av stan? Kriminalit­eten kryper ner i åldrarna – inte sällan är det pojkar i yngre tonåren som begår grova brott. Rättssyste­met måste hantera detta. Barn ska givetvis inte sättas i fängelse, men ett samtal med socialtjän­sten räcker inte. På något sätt måste ickestraff­myndiga unga som hanterar vapen eller droger bort från gatan.

Hur kan det ha blivit så här?

Rikspolisc­hefen Anders Thornberg har framhållit att Sverige är ett tryggt land att leva i. Det är sant. Risken att tredje man drabbas av våldet finns givetvis, men den är låg. Om den politiska viljan inte finns kommer dock utveckling­en med skjutninga­r och dödligt våld att fortsätta. Det kommer bli det nya “normalläge­t” och något vi får vänja oss vid.

Moderatern­a vill se en kommission mot gängkrimin­alitet. Det är en bra början. Så fort politikern­a har vaknat ur sin regeringsb­ildningsdi­mma måste politik mot det dödliga våldet stå högst upp på attgöra-listan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden