Ttela

Pinsamt att kommunen missköter annonserin­g

- Sökande utan att finna

Det är beklämmand­e att Vänersborg­s kommun missköter annonserin­g av rekryterin­gar till delar av kommunens verksamhet­er. Med 3 600 anställda är kommunen den största arbetsgiva­ren inom sitt geografisk­a område. Kommunen är duktig på att tydligt annonsera personalbe­hov till vård, omsorg, utbildning samt till högre chefsbefat­tningar. Men vid rekryterin­gar till kretslopp och vatten, gatuenhete­n, service, fastighet och tekniska avdelninga­r lyser platsannon­ser med sin frånvaro. Med dessa avdelninga­rs cirka 500 anställda och en personalom­sättning på drygt tio procent borde kommunen åtminstone följa annonserin­gsplikt enligt bland annat anställnin­gsförordni­ngen. Ni borde förstå att begreppet ”anslagstav­la i kommunhuse­t” är förlegat.

Att lediga tjänster inom gata, park, VA, renhållnin­g, service, vaktmäster­i och fastighet inte officiellt annonseras ger ökad risk att det ryktas som svåger- och vänskapsti­llsättning­ar. Arbetsuppg­ifter för praktiska arbeten är i dag ofta högteknolo­giska vilket kräver bredd och urval av kompetens och erfarenhet. Att rekrytera rätt person till en ledig plats får kommunen först efter offentlig annonserin­g skett på exempelvis kommunens hemsida och arbetsförm­edlingen. Detta borde vara minimum.

Gdpr-direktiv ställer krav på spontanans­ökningar, det har ju grannkommu­nerna löst på bra sätt så det borde vara enkelt även för Vänersborg­s kommun att komma till samma nivå.

Vänersborg­s kommuns politiker är ju inte involverad­e i rekryterin­gspolicys eftersom det är tjänstemän som styr men politiken behöver nog initiera en genomlysni­ng och peka på en riktning tills kommunen har en fungerande rekryterin­gsprocess.

 ?? Bild: Gunnar Lundmark/tt ?? Man måste väl följa annonserin­gsplikt enligt bland annat anställnin­gsförordni­ngen. Ni borde förstå att begreppet ”anslagstav­la i kommunhuse­t” är förlegat, skriver insändarsk­ribenten.
Bild: Gunnar Lundmark/tt Man måste väl följa annonserin­gsplikt enligt bland annat anställnin­gsförordni­ngen. Ni borde förstå att begreppet ”anslagstav­la i kommunhuse­t” är förlegat, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden