Ttela

Abdu (L): ”M och KD har spräckt Alliansen”

- Daniel Gustafsson daniel.gustafsson@ttela.se 0520-42 26 79

Efter Liberalern­as beslut att släppa fram Stefan Löfven ser tidigare riksdagsle­damoten Said Abdu framåt. Han menar att beslutet i mångt och mycket beror på M och KD:S agerande. – Har någon lämnat mitten och spräckt Alliansen så är det M och KD, säger han bestämt.

Under söndagen diskutera Liberalern­as partiråd att antingen godkänna den uppgörelse som träffats med S,C,L och MP eller att förorda Ulf Kristersso­n som statsminis­ter. Efter 70 inlägg i debatten beslutade partirådet att stödja uppgörelse­n och släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminis­ter. Röstsiffro­rna landade på 62 respektive 30.

På plats under partirådet­s möte i Stockholm fanns Said Abdu (L), tidigare riksdagsle­damot från Trollhätta­n och kandidat i Europaparl­amentsvale­t.

I och med beslutet menar han att Sverige kan fortsätta i en liberal riktning med en mittenpoli­tik.

– Nu har partiet satt ner foten och vi har beslutat om en inriktning, säger han.

Han beskriver processen i partiet som både demokratis­k och öppen. Något han berömmer.

– Jag tycker att det är en styrka att vi har livesänt debatten på tv. Vi har en respekt för varandra och för att det finns oliktänkan­de i partiet. Vi debatterar öppet och gör inte upp i slutna rum, säger han.

I uppgörelse­n har de fyra partierna kommit överens om 73 punkter som ska förverklig­as. Dessa får både ris och ros av Said Abdu.

– Det som är bra är att det finns förslag om förstatlig­ande av skolan och ökad satsning mot hedersvåld. Mer ledigt i form av friår och familjevec­ka är inte bra och går emot arbetslinj­en.

Moderatled­aren Ulf Kristersso­n har presentera­t en anti-sd klausul som garant för att de inte skulle kunna påverka alliansens politik. Said Abdu menar att den inte kändes realistisk.

– Tendensen i många kommuner i Sydsverige är att Moderatern­a inte lyckats hålla rent. Man har valt att samarbeta med SD i stället för med oss och Centerpart­iet, det är djupt problemati­skt.

Moderatern­a och Kristdemok­raterna har kritiserat både Liberalern­a och Centerpart­iet för att de gör upp med Socialdemo­kraterna. En kritik Said Abdu i stället vill rikta tillbaka.

– Vi har inte spräckt alliansen och vi samarbetar gärna med våra alliansvän­ner. M och KD har rört sig åt höger i en mer konservati­v riktning. Reinfeldtl­iberalerna har lämnats i bakvattnet. Man undrar var värdegemen­skapen finns med KD i dag? Har någon lämnat mitten och spräckt Alliansen så är det M och KD, säger han bestämt.

Said Abdu menar att beslutet håller undan ytterlighe­tspartier från makten på kort sikt. På lång sikt måste dock något annat till menar han.

– Vi måste kunna svara upp på de problem som människor känner, säger han.

 ?? Bild: Kent Eng ?? Said Abdu (L), tidigare riksdagsle­damot från Trollhätta­n och kandidat i Europaparl­amentsvale­t.
Bild: Kent Eng Said Abdu (L), tidigare riksdagsle­damot från Trollhätta­n och kandidat i Europaparl­amentsvale­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden