Ttela

SD vill bromsa Va-planer

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se 0520-42 26 84

Sverigedem­okraterna stretar emot i planerna för den kommande Va-utbyggnade­n. SD ville stryka tre miljoner i ett projekt under 2019, men fick inte övriga partier med sig.

Kommunen har stora behov gällande den framtida Va-utbyggnade­n med ett investerin­gsbehov på 880 miljoner kronor.

Inriktning­sbeslutet togs av fullmäktig­e våren 2018, där förslaget blev att rena avloppsvat­tnet i Gryaab.

Förvaltnin­gen hade inför det utrett elva olika alternativ.

Men SD är inte överens med övriga partier om att gå vidare med planerna, vilket visade sig i kommunstyr­elsen tidigare i veckan.

Partiet yrkade på att stryka tre miljoner ur en del av investerin­gsbudgeten gällande en utredning om Va-utbyggnad mot Gryaab i Göteborg.

SD:S förslag röstades dock ner med åtta röster (C, M, KD, L, MP, S och V) mot tre. Det ger en indikation på hur beslutet blir i fullmäktig­e senare i januari.

– Den här frågan har utretts och vi behöver göra ett stort omtag i avloppsfrå­gan. Bland annat är våra egna reningsver­k gamla och ligger på skredkänsl­iga områden och står inför nya miljökrav, säger kommunstyr­elsens ordförande Julia Färjhage (C).

SD menar att det ännu inte finns ett beslut om anslutning till just Gryaab och att alternativ­en inte utretts ordentligt.

– Jag tycker att det är oansvarigt att börja utan en budget, tidsplan eller grundligt undersöka andra alternativ, säger SD:S Johan Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden