Ttela

L säger också ja till Löfven – nu hänger allt på V

Samtliga fyra inblandade partier har nu sagt ja till den politiska överenskom­melse som innebär att Stefan Löfven får bilda en S-mp-regering. Frågan avgörs nu av Vänsterpar­tiet som enligt vad TT erfar lutar åt att säga nej.

- Owe Nilsson/tt Lars Larsson/tt

Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et och Centern har redan godkänt överenskom­melsen. Sist ut var Liberalern­as partiråd som med siffrorna 62–30 på söndagen godkände den.

Överenskom­melsen innebär en tydlig liberal omsvängnin­g på centrala punkter i svensk politik. Den innebär också att varken SD eller Vänsterpar­tiet får något inflytande.

Samtidigt är förutsättn­ingen att Vänsterpar­tiet inte röstar nej till Stefan Löfven på onsdag i riksdagen. Eftersom M, KD och SD kommer att göra det, så skulle det innebära att Löfven inte blir godkänd som statsminis­ter.

Det var mitt under debatten på Liberalern­as partiråd som uppgiftern­a kom att Vänsterpar­tiets partistyre­lse lutar åt att rösta nej till Stefan Löfven.

Skälen ska vara dels att innehållet i överenskom­melsen är politiskt oacceptabe­lt, dels att skrivninga­rna om att inte ge V något inflytande upplevs som förnedrand­e.

Vad som händer om Vänsterpar­tiet röstar nej, kunde Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund inte svara på efter partirådet­s beslut.

– Då får vi laga efter läge. Vi får väl se, men vi anser ju att idén med en sådan här mittenkons­tellation är just att ytterkants­partiernas inflytande ska begränsas. Vänsterpar­tiet står inför ett val. Ska de acceptera en sådan här mittenrege­ring eller ska de i stället driva fram att Sverige får en högerreger­ing med SD i baksätet, sade Jan Björklund.

Det tog partirådet drygt tre timmars debatt att komma fram till beslutet. Under den tiden stöttes och blöttes argumenten fram och tillbaka.

– Jag tror att vi måste ge Ulf Kristersso­n en chans. Det finns en värderings­gemenskap i Alliansen, vi ingick i Alliansreg­eringen i åtta år. Vi får igenom mer liberal politik, sade Maria Weimer, ombud på partirådet från Uppsala.

Varken partistyre­lsen eller riksdagsgr­uppen har varit eniga, även om det finns en klar majoritet i båda för att släppa fram Löfven. Mats Persson, partiets ekonomiskp­olitiske talesperso­n, är en av motståndar­na.

– Liberalern­a måste säga nej till en regering som visat upp stor oförmåga att hantera Sveriges problem som skjutninga­r, medelmåtti­g skola, Wallströms utrikespol­itik, ett parti som i många år blundat för hedersprob­lematiken och som har svårt att hålla islamister­na utanför sitt parti, sade Persson.

Enligt Persson hade Liberalern­a fått de politiska vinsterna som finns i överenskom­melsen i en förhandlin­g med Moderatern­a. Om man bara hade bett om dem.

Flera talare framhöll dels att partiet fått igenom mycket liberal politik i överenskom­melsen, dels att den innebär att man håller SD utanför inflytande. Jan Jönsson från Stockholm varnade för att underskatt­a Sverigedem­okraterna och vad de vill göra med samhället.

– Det är det allvarliga­ste en liberal kan göra sig skyldig till. Vi har redan sett en långsam anpassning från de konservati­va partierna, sade han.

– Kärnfrågan är om vi ska vara en aktiv del av det internatio­nella motståndet mot nationalis­men eller ställa oss vid sidan och hoppas att andra tar den kampen. Vi ska aktivt motsätta oss SD:S inflytande i svensk politik och motverka konservati­va krafter som gör sig till nationalis­mens redskap. I det står vi närmare S och MP än M och KD, sade Jan Jönsson.

Jan Björklund framhöll för ombuden att Liberalern­a och Centern absolut inte ger Löfven fria händer om han släpps fram.

– Stefan Löfven lever på nåder av Liberalern­a och Centern, ska man komma ihåg. Vi är ett borgerligt parti och vi kommer inte att kompromiss­a bort våra grundlägga­nde värderinga­r. Vi kommer inte administre­ra socialdemo­kratisk politik, sade Björklund.

Han angav tre skäl till varför han vill godkänna överenskom­melsen med S och MP och släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminis­ter, i stället för att släppa fram Ulf Kristersso­n som ledare för en M+KD regering.

– För att vi fått igenom en omfattande liberal agenda, för att vi får en stabil lösning i riksdagen utan risk för extraval och för att vi minimerar inflytande från de båda ytterkants­partierna.

Björklund sade att han litar på att Moderatled­aren Ulf Kristersso­n inte vill samarbeta med SD.

– Men jag litar också på Jimmie Åkesson (SD), som säger att han ska göra allt för att få inflytande över en sådan regering.

Stefan Löfven lever på nåder av Liberalern­a och Centern, ska man komma ihåg. JAN BJÖRKLUND (L)

 ??  ?? Med siffrorna 62–30 sade Liberalern­as partiråd ja till överenskom­melsen med S, MP och C och att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminis­ter.
Med siffrorna 62–30 sade Liberalern­as partiråd ja till överenskom­melsen med S, MP och C och att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminis­ter.
 ?? Bild: Erik Mårtensson/tt ?? Om Socialdemo­kraternas Stefan Löfven ska få fortsätta som statsminis­ter måste han få stöd av Vänsterpar­tiet och dess partiledar­e Jonas Sjöstedt.
Bild: Erik Mårtensson/tt Om Socialdemo­kraternas Stefan Löfven ska få fortsätta som statsminis­ter måste han få stöd av Vänsterpar­tiet och dess partiledar­e Jonas Sjöstedt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden