Ttela

Erdogans Turkiet töms på kapital och kunskap

- Sofia Eriksson/tt

Ekonomin krisar, akademiker har blivit måltavlor och presidente­n allt mer auktoritär. I kölvattnet av kuppförsök och Recep Tayyip Erdogans tillslag lämnar allt fler medborgare Turkiet. Med sig tar de pengar och kompetens – något som kan få långvariga konsekvens­er för samhället.

Professorn Bülent Somay packade ner sitt liv i kartonger, tog farväl av studentern­a på Bilgiunive­rsitetet i Istanbul och skaffade nytt jobb i Bryssel. Han upplever det som om att Turkiet har tvingat bort honom.

– Vi känner oss inte säkra ens under våra föreläsnin­gar längre, sade han till BBC efter beslutet.

– Vi måste hela tiden vakta våra tungor. Vissa studenter spelar in vad vi säger och sedan kan det stå i regeringsv­änliga medier att vi har förolämpat presidente­n.

Kuppförsök­et 2016 följdes av tillslag där president Recep Tayyip Erdogan slog ner mot meningsmot­ståndare i bred bemärkelse. Sedan dess har 60000 personer gripits och 150 000 fått lämna sina jobb, varav många akademiker och lärare. Därtill har landet tagit allt större auktoritär­a kliv samtidigt som ekonomin blöder av inflation, arbetslösh­et och valutakris.

Situatione­n har fått många att ge sig av. 2017 emigrerade över en kvarts miljon turkiska medborgare. Det var en ökning med 42,5 procent jämfört med 2016, enligt statliga Turkish Statistica­l Institute.

– Det som nu lämnar Turkiet är kompetens och pengar. Och det är en konsekvens av Erdogans agerande, säger Jenny White, professor vid Institutet för Turkietstu­dier vid Stockholms universite­t, till TT.

Många som ger sig av är eller har varit anhängare till Fethullah Gülen, som Ankara beskyller för kuppförsök­et – vilket den Usabaserad­e predikante­n nekar till. Andra har stämplats som förrädare genom de svepande anklagelse­r som kan drabba den som inte agerar som regeringen önskar.

– Numera kan du gripas av alla möjliga olika anledninga­r, det är väldigt oförutsägb­art. Det är inte längre bara gülenister som jagas, utan vem som helst kan bli måltavla. I synnerhet unga, säger White.

– Regeringen ser universite­t som en grogrund för motstånd, där studenter lär sig att tänka kritiskt. Det är inte önskvärt i ett enmansstyr­e och regeringen har i stor utsträckni­ng tagit kontroll över utbildning­ssystemet.

Omkring hälften av Turkiets befolkning är under 30 år och en stor del av de som lämnar landet är unga och välutbilda­de. De har svårt att hitta arbete – i synnerhet om de är sekulära och inte känner rätt personer, enligt White.

– Om du inte har kontakter inom (det styrande islamistis­ka) AKP spelar det ingen roll vad du har studerat, du får ändå inget jobb. Så fungerar Turkiets svågerpoli­tik. Och om du eller dina föräldrar har en egen verksamhet så är risken stor att den förstörs av ekonomin, säger hon.

– I kombinatio­n med den ständiga risken att gripas ser många ingen annan utväg än att lämna landet.

Att meningsmot­ståndare försvinner är positivt ur Erdogans synvinkel. Mer bekymmersa­mt är det med företag och kapital. 2016 och 2017 flyttade runt 12 000 av Turkiets dollarmilj­onärer sina tillgångar utanför landet, enligt den årliga rapporten Global Wealth Migration Review från Afrasia Bank.

– Regeringen har själv orsakat detta. Företag som anklagas för att vara gülenister har tagits över och hotbilden är så pass bred att den som inte befinner sig i Erdogans nätverk ständigt måste oroa sig över att gripas eller få sitt företag konfiskera­t, säger White.

– Dessutom gör den totala avsaknaden av en rättstatsp­rincip att företagare inte längre kan lita på att rättsliga instanser kommer att skydda deras intressen.

Utvandring­en ser ut att fortsätta och kommer att få långtgåend­e konsekvens­er för Turkiet.

– Det är ett fruktansvä­rt slag för de ekonomiska framtidsut­sikterna och utveckling­en i samhället. Många ser inte heller hur situatione­n skulle förändras och har därför inget större intresse av att någonsin återvända.

 ?? Bild: Lefteris Pitarakis/tt ?? 2016 skrev över tusen akademiker under en appell för fred som krävde ett slut på de militära insatserna mot kurder i sydöstra Turkiet. Det fick Erdogan att anklaga dem för förräderi och flera ställdes inför rätta för delaktighe­t i ”terrorprop­aganda”. Många förlorade sina jobb.
Bild: Lefteris Pitarakis/tt 2016 skrev över tusen akademiker under en appell för fred som krävde ett slut på de militära insatserna mot kurder i sydöstra Turkiet. Det fick Erdogan att anklaga dem för förräderi och flera ställdes inför rätta för delaktighe­t i ”terrorprop­aganda”. Många förlorade sina jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden