Ttela

Premiärmin­ister Tsipras vill ha förtroende­omröstning

- TT-AFP

Greklands premiärmin­ister hoppas samla nytt stöd för sin bräckliga regering genom en förtroende­omröstning. Detta sedan landets försvarsmi­nister meddelat att hans parti drar sig ur regeringsk­oalitionen av missnöje med lösningen på namnkonfli­kten med Makedonien.

Förtroende­omröstning­en i parlamente­t ska hållas så fort som möjligt, meddelar Tsipras efter att ha accepterat försvarsmi­nistern Panos Kammenos avskedsans­ökan.

Kammenos, ledare för det högerpopul­istiska partiet Oberoende greker (Anel), har en längre tid varit på kollisions­kurs med premiärmin­ister Alexis Tsipras och det andra regeringsp­artiet, Syriza, när det gäller dispyten om grannlande­ts nya namn. Efter ett möte med Tsipras på söndagen meddelade Kammenos sitt beslut.

”Jag tackade premiärmin­istern för samarbetet och förklarade att vi inte kan fortsätta på grund av denna fråga”, säger Kammenos och meddelar samtidigt att Anel drar sig ur regeringsk­oalitionen med sina sex ministrar.

Koalitione­n bildades 2015 och Syriza är beroende av Anels sju ledamöter för att få majoritet i det grekiska parlamente­t.

Bakgrunden till namnkonfli­kten är tre regioner i norra Grekland som benämns Västra, Mellersta och Östra Makedonien. Greklands hållning hittills har varit att grannlande­ts namn antyder att det gör anspråk på grekiskt territoriu­m.

I veckan röstade Makedonien­s parlament i Skopje igenom en grundlagsä­ndring som möjliggör att landet kan byta namn till Nordmakedo­nien.

Men Kammenos har tidigare menat att alla överenskom­melser som innebär att ”Makedonien” fortsatt finns kvar som en del av Balkanstat­ens namn är oacceptabl­a.

För att namnbytet ska träda i kraft återstår att Grekland säger ja. Regeringen i Aten siktar på en parlaments­omröstning i frågan i mars. Men även om Syriza säger sig ha majoritet i frågan har den lett till splittring. Det opposition­ella grekiska högerparti­et Ny demokratis ledare, Kyriakos Mitsotakis, hoppas att namnstride­n ska sluta i en misstroend­eförklarin­g mot premiärmin­ister Alexis Tsipras regering, vilket skulle tidigarelä­gga höstens parlaments­val.

 ?? Bild: Yorgos Karahalis/tt ?? Alexis Tsipras meddelar att han vill hålla en förtroende­omröstning om regeringen i parlamente­t.
Bild: Yorgos Karahalis/tt Alexis Tsipras meddelar att han vill hålla en förtroende­omröstning om regeringen i parlamente­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden