Ttela

Bakgrund: Finanskris­en blev en vändpunkt

-

Finanskris­en 2008–2009 blev en vändpunkt för euron. Då minskade det globala användande­t av den gemensamma europeiska valutan drastiskt. Och valutan har egentligen aldrig återhämtat sig.

Krisen blev även startskott­et för den grekiska skuldkrise­n, som 2010 slog ut eurolandet Grekland från kapitalmar­knaden och drog i gång flera års statsfinan­siella problem i euroländer som Irland, Italien, Portugal och Spanien.

På den globala valutamark­naden är euron nummer två när det gäller staters obligation­slån och status som reservvalu­ta, med en marknadsan­del på cirka 20 procent. Det kan jämföras med dollarns position, på 60 procent. Som internatio­nellt betalnings­medel är eurons ställning något starkare, med en marknadsan­del globalt på drygt 35 procent.

Eu-kommission­en har lagom till valutans 20-årsdag inlett en ny kampanj för att stärka euron som internatio­nellt betalnings­medel och reservvalu­ta, bland annat som svar på den amerikansk­a Trumpreger­ingens beslut att dra sig ur kärnenergi­avtalet med Iran.

Kommission­en vill bland annat att Eu-länder går över till euro som betalnings­medel på den internatio­nella energimark­naden. ECB har även lanserat en plan för ett nytt europeiskt system för snabba betalninga­r.

Euron kan även stärkas av andra integratio­nsprojekt som drivs, som den ännu saknade gemensamma garantin för bankinsätt­ningar i eurozonen inom ramen för EU:S bankunion. Det finns även förslag om att euroländer­na borde ha en gemensam budget eller fond för stabilitet­s- eller arbetsmark­nadsåtgärd­er i krislägen. Källa: Reuters

 ?? Bild: Bernd Kammerer/tt ?? Europeiska centralban­ken (ECB) i Frankfurt har inför eurons 20-årsdag beslutat att avveckla sitt program för stödköp av statspappe­r, som sedan våren 2015 har stimulerat tillväxt och inflation i eurozonen.
Bild: Bernd Kammerer/tt Europeiska centralban­ken (ECB) i Frankfurt har inför eurons 20-årsdag beslutat att avveckla sitt program för stödköp av statspappe­r, som sedan våren 2015 har stimulerat tillväxt och inflation i eurozonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden