Ttela

Oste-kalles backe saknar både snö och pulkaåkand­e barn

- Susanne Engdahl-jensen susanne.engdahl-jensen@ttela.se

Många generation­ers barn, och vuxna för den delen, har njutit av pulkaoch kälkåkning i Ostekalles backe i Strömslund i Trollhätta­n. Nu är det grått och trist men om och när snön kommer det bli full fart här – det är ett som är säkert.

Snörika vintrar har barn åkt nedför den populära backen – som egentligen är uppdelad i två med en liten gångväg emellan. Barnen åker på pulkor, snowboard, snowracer, skidor eller varför inte på en sopsäck i plast – bara det går fort och gärna med inbyggda hopp.

Den lilla gångvägen går mellan Sollidenvä­gen och Kvarnvägen där Kvarnens förskola ligger. Mitt emot den ligger huset där självaste Oste-kalle bodde.

På 1940- och 50-talen åktes det kälke ute på Kvarnvägen då biltrafike­n inte var så livlig – nu passar det bättre längre in i skogsparti­et.

Oste-kallebacke­n är lång om man åker båda delarna ända ner till den lilla bäcken som då förhoppnin­gsvis är frusen – annars blir det blött. Överhört på senare år när mammor har ringt i mobilen till sitt barn längst ner: ”Nu får du ta med pulkan och gå upp igen”.

Men om det nu inte skulle bli en snörik vinter så väntar våren då området är översållat med vitsippor – mycket vackert att se fram emot.

 ?? Bild: Susanne Engdahl-jensen ?? Oste-kalles backe med gångvägen emellan är grön. Många barn väntar på att få prova sina nya pulkor som de fick i julklapp där när snön kommer.
Bild: Susanne Engdahl-jensen Oste-kalles backe med gångvägen emellan är grön. Många barn väntar på att få prova sina nya pulkor som de fick i julklapp där när snön kommer.
 ?? Bild: Susanne Engdahl-jensen ?? Lövverk där solens strålar lyser upp.
Bild: Susanne Engdahl-jensen Lövverk där solens strålar lyser upp.
 ?? Bild: Roger Lärk ?? Framåt vårkanten är backen fylld av vitsippor, bilden är tagen i början av april.
Bild: Roger Lärk Framåt vårkanten är backen fylld av vitsippor, bilden är tagen i början av april.
 ?? Bild: Susanne Engdahl-jensen ?? En katt följer glatt med på promenaden mot Kvarnvägen där Oste-kalle bodde.
Bild: Susanne Engdahl-jensen En katt följer glatt med på promenaden mot Kvarnvägen där Oste-kalle bodde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden