Ttela

Gottfridss­on hjälte i Vm-premiären

- Carl Göransson/tt

Det blev onödigt spännande. Men med stödet från fansen i ryggen lyckades Sverige med ett nödrop vinna Vm-premiären mot Egypten med 27–24. Jim Gottfridss­on blev hjälte med tre sena mål. – Jag slutade aldrig att tro på det, säger han.

Tusentals tillresta fans fanns på läktarna och gav redan under nationalså­ngen en känsla av svensk hemmaplan när det var dags för Vmpremiär i Köpenhamn.

De fick jubla till slut, även om det satt långt inne.

Sverige tappade en femmålsled­ning i slutet av matchen och det var först när speldirige­nten Jim Gottfridss­on klev fram och satte tre raka mål som tvåpoängar­en var säkrad. Just Gottfridss­on hade tidigare kastat bort ett par passningar som bidrog till Egyptens upphämtnin­g.

– Man kan bli både hjälte och syndabock. Men jag tycker att mitt spel fungerade väldigt bra i första halvlek, jag fick i gång hela laget. Sedan blev det lite mycket spel i sidled – ”fönsterput­s” – men jag slutade aldrig tro på det, säger Gottfridss­on.

Han har rätt i att den svenska matchinled­ningen var bra. Försvaret och vasse målvakten Mikael Appelgren gjorde det svårt för Egypten redan från start. När Niclas Ekberg avslutade en vacker och blixtrande snabb kontring betydde det 8–4 efter tre svenska mål på två minuter.

Kort därefter kom Kim Andersson in på planen för första gången och den 36-årige högernian briljerade direkt i sin mästerskap­scomeback. Stjärnan, som lämnade handbollsl­andslaget för tredje gången efter OS i Rio, lät sin tvåmetersk­ropp flyga upp i luften för att stänka in 9–5 med första skottet. Med vänsterhan­den snärtade Andersson in ytterligar­e två mål på kort tid, innan han – läckert bakom ryggen – spelade fram Mattias Zachrisson till 13–8.

Men femmålsled­ningen krympte en första gång när Egypten avslutade första halvlek med tre raka mål och det var svenskt övertag med 13–11 i paus.

Lukas Nilsson, duktig som vänsternia, ordnade andra halvleks första måljubel. När Sverige spädde på med ytterligar­e två mål var femmålsled­ningen tillbaka.

Men under sista kvarten tappade Sverige spelet och tillät upphämtnin­gen som såg till att fredagskvä­llen i Royal Arena blev en rysare.

– Jag är jätteglad för två poäng och jag tror alla håller med om att det var en ”go” seger att få vinna när det ligger och tippar lite fram och tillbaka, säger Kim Andersson.

– Jag tycker att vi gör en jäkligt bra försvarsma­tch. Att det låser sig lite framåt, det är väl lite så det kan bli en premiär. Men tittar man på hur det gick (i EM) förra året är ju det här ett steg i rätt riktning. Vi tar två viktiga poäng samtidigt som ett par andra resultat i gruppen inte riktigt gick som man hade tänkt sig.

Andersson syftar på fredagens tidiga matcher i grupp D, som bjöd på två skrällar. Först vann Angola med uddamålet mot Qatar och sedan lyckades Argentina sno en poäng mot Ungern.

Sverige mötte Argentina på söndagskvä­llen. När den här tidningen gick i tryck stod det 23-13 till Sverige. Läs allt om matchen på ttela.se.