Ttela

Vasamuseet drog årets största publik – igen

- Felicia Nordlund/tt

Både Vasamuseet och Skansen lockade en miljonpubl­ik under 2018. Men totalt sett har intresset för de svenska museerna minskat under året.

Trots att det gjordes över 17 miljoner museibesök under 2018 hade fler än hälften av landets museer färre besökare än föregående år. Att den totala besökssiff­ran har gått ner med 3 procent är dock inte konstigt, enligt Mats Persson från Sveriges Museer, som sammanstäl­lt siffrorna.

”Årets minskning är marginell med tanke på den varma sommaren”, säger generalsek­reteraren i ett pressmedde­lande.

Vasamuseet blev Sveriges mest populära museum för andra året i rad, sedan det under 2017 puttade ner den tidigare publikfavo­riten Skansen från toppen.

Av de tio mest besökta museerna finns sex i Stockholm. Den nya sammanstäl­lningen visar att 7,6 miljoner besökare valde ett av de så kallade centrala museerna, framför allt i Stockholm men även i Östergötla­nd, Blekinge, Västra Götaland och Skåne.

Museibesök­en har legat på höga nivåer de senaste tio åren men för att den positiva trenden ska fortsätta krävs ökade resurser och satsningar både nationellt och lokalt framöver, säger Mats Persson.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer ?? Vasamuseet på djurgården var landet mest besöka museum i fjol.
Bild: Jonas Ekströmer Vasamuseet på djurgården var landet mest besöka museum i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden