Ttela

Löfven: Jag har sagt att det skulle göra ont

- Maria Davidsson/tt Lars Larsson/tt

S-ledaren Stefan Löfven försvarar uppgörelse­n mellan S, MP, C och L mot intern kritik och kritik från vänster om att S glatt köper högerpolit­ik. – Jag har sagt många gånger att det skulle göra ont, säger han.

Han säger att det är det alternativ som finns om man inte vill se en ”liten konservati­v högerreger­ing som ger SD inflytande” och att han sedan länge flaggat för att blockpolit­iken måste bort. Men vill man ha med andra partier måste också de få igenom en del av sina hjärtefråg­or – då får man vika sig på en del områden.

– Jag menar att det är rimliga eftergifte­r, säger Löfven på pressträff­en efter mötet med talman Andreas Norlén.

Löfven syftar på att S i överenskom­melsen har gått med på sådant som förändring­ar i arbetsrätt­en, friare hyressättn­ing i nyprodukti­on och slopad värnskatt för dem med lite högre inkomster. Det är frågor där Socialdemo­kraterna körde en hård, motsatt linje i valrörelse­n.

– Ingen har vunnit allt, försvarar sig Löfven och föreslår att alla kritiker borde ”zooma ut” någon gång och studera dagens politiska landskap och sedan fundera på hur många möjlighete­rna är, egentligen.

Han säger att överenskom­melsen är den bästa för landet som finns att få nu. Han gör också klart att den är förhandlad i botten och inte kan ändras, men att den också innehåller 57 bra punkter med socialdemo­kratisk politik.

– Jag tycker att det är värt det, säger han

Vänsterpar­tiet avgör om Löfven kan bilda en ny S-mp-regering som samarbetar med Centerpart­iet och Liberalern­a. V har retat upp sig på en skrivning i överenskom­melsen om att V inte kommer att få något inflytande över politikens inriktning framöver.

– Den skrivninge­n ser jag som ett konstatera­nde, säger Stefan Löfven, även om han förstår att den kan ses som en förnedring av V, men framhåller:

– Vi socialdemo­krater har aldrig, kommer aldrig, jämställa V med SD.

Men skrivninge­n måste finnas där eftersom C och L kräver det, enligt Löfven.

 ?? Bild: Anders Wiklund ?? Ingen kan vinna allt, säger Stefan Löfven om kritiken mot förslaget till regeringsu­ppgörelse mellan S, MP, C och L.
Bild: Anders Wiklund Ingen kan vinna allt, säger Stefan Löfven om kritiken mot förslaget till regeringsu­ppgörelse mellan S, MP, C och L.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden