Ttela

Fakta: Utträdesav­talet om brexit

-

Enligt det utträdesav­tal som förhandlat­s fram mellan EU och Storbritan­nien kommer det brittiska utträdet den 29 mars 2019 att följas av en övergångsp­eriod fram till åtminstone den 31 december 2020, med möjlighet till förlängnin­g i ytterligar­e två år. Under övergångsp­erioden gäller nuvarande Eu-regler i Storbritan­nien. Den 29 mars kommer dock britterna att lämna sina platser i Eu-parlamente­t och i Eu-kommission­en. Storbritan­nien förlorar samtidigt sin rösträtt i EU:S institutio­ner.

Under övergångsp­erioden kommer britterna att fortsatt betala sin ”medlemsavg­ift” till EU. Samtidigt ska avtal om framtida relationer med EU, exempelvis om handelsavt­al och fiskerätti­gheter, förhandlas fram.

Utträdesav­talet ger Eu-medborgare som bor i Storbritan­nien och britter som bor i EU ungefär samma rättighete­r som i dag. Avtalet slår även fast Storbritan­niens finansiell­a åtagande till EU efter utträdet. Kostnadern­a för britterna bedöms bli minst 400 miljarder kronor. I ett protokoll till utträdesav­talet finns en reservlösn­ing för Nordirland om ingen annan lösning hittas. Lösningen ska förhindra att gränskontr­oller återupprät­tas mellan Nordirland och Eu-landet Irland.

Reservlösn­ingen innebär att EU och hela Storbritan­nien, inklusive Nordirland, ska ingå i ett gemensamt tullområde. Nordirland ska även följa Eu-krav för den inre marknaden när det gäller varor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden