Ttela

Löfven är osäker på V: Bollen ligger hos dem

- TT

S-ledaren Stefan Löfven för samtal med V-ledaren Jonas Sjöstedt för att få med honom på vagnen inför fredagens statsminis­teromröstn­ing. Bara timmar återstår för Löfven att blidka Vänsterpar­tiet utan att samtidigt reta upp C och L.

Stefan Löfven kommentera­de kort regeringsf­rågan på väg in till mötet med riksdagsgr­uppen.

– Som jag sade i går har vi en överenskom­melse mellan fyra partier som ger en möjlighet att Sverige kan få en handlingsk­raftig regering som inte är beroende av Sverigedem­okraterna, säger han.

Löfven uppger att han har haft samtal med Jonas Sjöstedt, men säger att han inte är säker på hur V kommer att rösta.

– Nej, jag kan inte vara säker på det. Det är Vänsterpar­tiet som tar det beslutet. Den bollen ligger hos dem. Inte heller V vill säga så mycket. – Vi för samtal med Stefan Löfven, i övrigt har vi inga kommentare­r, säger Oscar Nelson, pressekret­erare för Jonas Sjöstedt.

Vänsterpar­tiet har ett möte i partistyre­lsen under tisdagskvä­llen.

Enligt Ekot har partiets riksdagsgr­upp ett möte inplanerat på onsdagsmor­gonen, i samband med talmansrun­dan.

Onsdagens runda inleds klockan 08.30 med att Stefan Löfven avlägger rapport om han fått det stöd som V i måndags inte kunde ge utan ytterligar­e utfästelse­r från Löfven.

Sjöstedt gjorde då klart att partiet är mycket missnöjt med den uppgörelse mellan S, MP, L och C som är tänkt som regeringsu­nderlag och inte tänker släppa fram Stefan Löfven som statsminis­ter utan utfästelse­r som V vill ha.

Enligt V innehåller uppgörelse­n alltför mycket högerpolit­ik och syftar dessutom uttrycklig­en till att utestänga partiet från inflytande, vilket V ser som en förödmjuke­lse. Därför planerar man att rösta nej på fredag, om inte Löfven lovar V eftergifte­r.

Jonas Sjöstedt har inte gett detaljerad informatio­n om vad hans parti kräver för att tolerera Stefan Löfven som statsminis­ter. Men han var tydlig med att han inte tolererar

den skrivning om att stoppa V från inflytande som finns i överenskom­melsen mellan S, MP, L och C. Men han krävde inte heller att förnedring­sklausulen, som V kallar den, ska tas bort.

– Så som situatione­n är nu, när det gäller att försöka trycka ut oss från normalt politiskt inflytande, så är vi inte där. Vi söker därför vägar framåt. Vi kommer använda de kommande dagarna för att hitta lösningar, vilket jag är övertygad om att Löfven också vill ha, sade Jonas Sjöstedt på måndagen.

Mer allmänt vill han att de reformer som V och S gjort upp om under föregående mandatperi­od säkras och att det tydliggörs att det är aktuellt med fortsatt samarbete mellan S och V.

– Vi vill att de (reformer) som har tagits bort ska återinföra­s. Vi vill att de ska hedra dem och fortsätta de få inslag som finns av rättvisa och jämlikhet i den svenska politiken, sade Sjöstedt.

Bland de reformer som V fick igenom med den rödgröna regeringen finns till exempel gratis medicin för barn, avdragsrät­t för fackföreni­ngsavgifte­n, gratis kollektivt­rafik på sommarlov och förstärkt förlossnin­gsvård.

Centerpart­iet och Liberalern­a har gjort klart att de inte tänker omformuler­a överenskom­melsen.

Den ligger fast, slår båda partierna fast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden