Ttela

Eriks senaste projekt – hotell för sömnad

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se 0521-57 59 15

Erik Norling jobbar på att utveckla sitt textilkonc­ept som han under många år drivit i Tygladan. Nu hoppas han på övernattan­de sömnadsint­resserade från när och fjärran.

Bygget började som en butik men blev ett hotell som egentligen ska vara en träffpunkt för syarbete. Framåt hösten väntas det färdiga resultatet.

Bygget på Holmängens industriom­råde har förbryllat under en tid. Huset ser lite ut som en stor villa och passar inte riktigt in bland resten av byggnadern­a i närheten.

I veckan fick TTELA en fråga om saken till Reporterjo­uren och det visade sig att det hela handlar om ett slags hotell med syinriktni­ng.

Så här säger Erik Norling, ägare till Tygladan och mannen bakom den nya satsningen:

– Vi vill vara en plats som folk kommer till från när och fjärran. Tanken är att man ska kunna sitta med sina symaskiner och sy här.

Erik Norling använder termen sylan när han talar om det nya projektet. Ett sy-lan handlar om att samlas och sy tillsamman­s. Deltagarna tar med sina egna symaskiner och hjälper och inspirera varandra. Men den sociala biten är minst lika viktig: att träffas, umgås och fika.

Bygget ska innehålla två öppna ytor för samvaro i textilens tecken och en kafédel. Erik Norling tror att de flesta ger sig hem framåt kvällen men det ska också finnas rum för övernattni­ng för den som vill.

– I grund och botten handlar det om att vi som har verksamhet­er måste kunna anpassa oss. Vi måste stimulera ungdomarna. Vi måste lägga kraft på själva utbildning­en, det är så mycket annat som folk vill lägga tid på i dag. I samband med sy-lan vore det trevligt om skolelever kunde vara med. Och då värnar vi ytterligar­e för intresset för sömnad, säger han och kommer samtidigt med en utmaning till alla som känner sig träffade.

– Hur är det egentligen med sömnadskun­skaperna?

Bygglovet blev klart för en liten tid sedan, men som den uppmärksam­me sett började bygget för ganska länge sedan. Men det finns en förklaring.

– Först fick han bygglov för en butiksloka­l och började bygga. Under tiden kom han på att det inte skulle vara någon butik. Man tänkte om att sökte ett nytt bygglov för hotell i stället, säger bygglovhan­dläggare Emma Bönnestig.

Och eftersom detaljplan­en tillåter hotell på marken var det inget problem att ändra.

– Vi började bygga för ett par år sedan, säger Erik Norling.

Men när det är dags att slå upp portarna är han inte helt säker på.

– Vi ska göra det riktigt bra och det kan ta lite tid. Vi hoppas kunna ha en invigning fram mot hösten.

 ??  ??
 ?? Bild: Niklas Johansson ?? Erik Norlings senaste projekt är ett sömnadscen­trum/hotell som ska bli granne med Tygladan på Holmängen.
Bild: Niklas Johansson Erik Norlings senaste projekt är ett sömnadscen­trum/hotell som ska bli granne med Tygladan på Holmängen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden