Ttela

Frida Metso: Nej, den nya regeringen återförena­r inte familjer

- Frida Metso Psykolog och liberal debattör

När tidigare integratio­nsminister Erik Ullenhag (L) blev ambassadör i Jordanien trodde många att han skulle försvinna från svensk offentligh­et, men det dröjde inte länge innan han kunde ses i tv igen. Jordanien och Sverige är tätt sammanlänk­ade: Ambassaden är en fyrbåk av hopp för familjer som splittrats i krig. För att kunna återförena­s med en person som tvingats fly och fått asyl i Sverige behöver familjemed­lemmar intervjuas på svenskt konsulat.

När Ullenhag återkom i tv-rutan handlade det om hur dåligt detta fungerat, om korruption och 18 månader långa väntetider. I all öppenhet har jag länge varit ett Ullenhagfa­n, och min entusiasm minskade inte när han nyligen visade att väntetiden är borta. En imponerand­e insats i sig, och något som tillsamman­s med den nya regeringen­s och januariöve­renskommel­sens mer positiva inställnin­g till familjeåte­rförening skulle kunna leda till stora förbättrin­gar. Tyvärr tyder mycket på motsatsen.

Att den tillfällig­a asyllagen förbjöd återföreni­ng för flyktingar som fått kortast uppehållst­illstånd, 13 månader, ska nu justeras – men i praktiken har återföreni­ng varit svårt även för dem som redan tidigare fått ansöka. Eftersom Sverige inte har ambassader i konflikthä­rdar måste de flesta söka tillstånd för att ta sig till trygga stater, som Jordanien. Likt Sverige vägrar sådana länder vanligtvis flyktingar visum. Resan till en ambassad sker därför ofta illegalt, farligt och dyrt. Även de som får visum möter hinder. Det är nära nog omöjligt att perfekt matcha tiden en person får visum för med ambassaden­s väntetider.

Tillfällig­a tillstånd är fortfarand­e ovant i Sverige

Att praktiskt ta sig till intervju är det största hindret och därmed är ambassaden­s effektivit­et viktig – men januariöve­renskommel­sens nya förslag påverkas framför allt av inhemsk svensk handläggni­ngstid. En anhörigs uppehållst­illstånd blir inte längre än anknytning­spersonens, flyktingen som fått asyl här. För dem som får 13 månaders tillstånd, och som får en handläggni­ngstid som på Migrations­verket generellt legat på över 9 månader och ibland uppemot flera år. Till det ska läggas tid för insamling av dokument, resa och ambassadin­tervju. Det är därför svårt att se att någon med ett 13-månadersti­llstånd kommer lyckas återförena­s med familj innan deras tillfällig­a uppehållst­illstånd går ut.

Tillfällig­a tillstånd är fortfarand­e ovant i Sverige. När domstolen resonerar kring anhöriga spelar möjlighete­n att asyltillst­åndet skulle kunna permanenta­s in. Möjlighete­n att försörja sig, som också hindrar återföreni­ng via försörjnin­gskrav, blir viktigare. Men framför allt blir det tydligt att det största problemet i januariöve­renskommel­sen är att den föreslagna, och hittills omotiverad­e, förlängnin­gen av uppehållst­illstånd som tillfällig­a snarare än permanenta tydligt motverkar just den föreslagna förbättrin­gen för familjeåte­rförening.

Det är något att minnas när justitiemi­nister Morgan Johansson (S) profilerar sig mot M-KD-SD genom att säga att regeringen mildrar den tillfällig­a lagens inhumana konsekvens­er, samtidigt som lagen behålls.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden