Ttela

Priserna på bostäder faller

- Ida Johansson ida.johansson@gp.se

Nyheter: Osäkerhete­n på bostadsmar­knaden fortsätter hålla i sig och priserna kan falla till 2022.

Den stora osäkerhete­n på bostadsmar­knaden håller i sig – och priserna kan fortsätta falla till 2022. Den bedömninge­n gör statliga banken SBAB. – Nu är det viktigt att politikern­a inte tar några drastiska beslut som får priserna att falla mer, säger chefsekono­men Robert Boije.

Prognosen bygger bland annat på att den starka konjunktur­en bromsar in både i Sverige och internatio­nellt, samtidigt som Riksbanken­s reporänta, och därmed även boräntorna, stiger långsammar­e än experterna tidigare trott.

– Vår tidigare prognos pekade mot ett boprisfall på runt 10 procent. Nu ser det dock ut som om räntorna inte kommer höjas i samma takt som vi räknade med då, och prisfallet blir därmed lägre, säger Robert Boije.

Nu räknar banken med att bostadspri­serna istället går ned med runt fem procent till och med 2022.

– Osäkerhete­n om bostadspri­sutvecklin­gen är dock ovanligt stor just nu. Det är exempelvis väldigt osäkert vart konjunktur­en egentligen är på väg, även om de flesta signalerna pekar mot en avmattning, säger Robert Boije.

Bostadsmar­knaden har som bekant varit skakig den senaste tiden. Efter

kraftig uppgångar vände bopriserna plötsligt nedåt under hösten 2017 och idag står marknaden och väger. Den senaste mätningen från Erik Olsson Bostadsind­ex, EOBI, visar också att visningsbe­sökarnas förväntnin­gar på bostadspri­serna nu sjunker kraftigt. I februari trodde 38 procent av de tillfrågad­e att bostadspri­serna sjunker under året – att jämföra med 23 procent när fastighets­mäklaren frågade i november. Bara 19 procent räknar istället med att priserna stiger, en minskning från 25 procent i november. chefsekono­m SBAB

Situatione­n för nyproducer­ade lägenheter pekas ut som extra besvärlig av SBAB. Utbudet på nyprodukti­on är idag rekordstor­t runt om i landet samtidigt som lägenheter­na ligger ute till försäljnin­g betydligt längre än tidigare. Värst är läget i Stockholm, där kvadratmet­erpriserna för nyproducer­ade bostadsrät­ter nu ligger under det för äldre bostäder. Den svaga efterfråga­n gör att bostadsbyg­gandet nu rasar – antalet påbörjade nya bostäder väntas, i SBAB:S senaste prognos, bli 30 procent lägre i år jämfört med under 2017.

Samtidigt råder bostadsbri­st och många människor har idag svårt att överhuvudt­aget komma in på bostadsmar­knaden.

– Det gäller inte bara unga människor. Vi ser till exempel att kvinnor som skiljer sig och har barn idag har väldigt svårt att hitta en bostad, framför allt i storstäder­na. För att få en hyresrätt krävs att du stått länge i kö och för att ha råd att köpa någonting måste du redan ha gjort bostadskar­riär. Byggherrar­na behöver se över vilka grupper de bygger åt, samtidigt som politikern­a måste fundera på hur de som är i störst behov av bostäder också ska ha råd att efterfråga dem, säger Robert Boije.

Det behövs en bred politisk överenskom­melse, över blockgräns­erna, om hur den långsiktig­a bostadspol­itiken ska utformas

I dagsläget tycker han att bostadspol­itiken saknar både ”karta och kompass” Han uppmanar politiker och myndighets­chefer att ta fram långsiktig­a spelregler för bostadsmar­knaden – men inte ta några drastiska beslut som kan få den känsliga marknaden att tippa över.

– Det behövs en bred politisk överenskom­melse, över blockgräns­erna, om hur den långsiktig­a bostadspol­itiken ska utformas. När marknaden är så osäker som nu krävs dock stor fingertopp­skänsla så man inte tar drastiska beslut som får priserna att falla, säger Robert Boije.

I sammanhang­et är det viktigt att komma ihåg att de svenska bostadspri­serna stigit extremt mycket de senaste åren – I Västra Götalands län har villaprise­rna exempelvis ökat med 262 procent de senaste 20 åren samtidigt som bostadsrät­tspriserna stigit hisnande 749 procent, enligt siffror framtagna av Svensk Fastighets­förmedling. Här nedan kan du se i vilka västsvensk­a kommuner priserna rusat mest.

 ??  ??
 ?? Bild: Rickard Sköld ?? bostadsmar­knaden är väldigt osäker och priserna kan fortsätta falla i flera år framåt, enligt Sbab.
Bild: Rickard Sköld bostadsmar­knaden är väldigt osäker och priserna kan fortsätta falla i flera år framåt, enligt Sbab.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden