Ttela

Polisen: ”Vi behöver arbeta mer mot sexköp”

Nyheter: Sexhandel är inget polisen prioritera­r: 23 ärenden på tio år. ”Om vi jobbade lite aktivt hade vi kunnat hjälpa jättemånga tjejer ”, säger Stefan Adams son på polisens människoha­ndels grupp i Göteborg.

- Andreas Engblom ae@bohuslanin­gen.se 0522-99200

– 23 stycken, det är inte många om du betraktar att vi fått in drygt 12 000 fall totalt bara under 2018, säger Daniel Edsbagge, chefsåklag­are på åklagarkam­maren i Uddevalla.

Åklagarkam­maren har hela polisområd­e Fyrbodal som upptagning­sområde, det vill säga från Stenungsun­d i söder till Strömstad i norr, till Trollhätta­n och Vänersborg i öster, samt hela Dalsland. De senaste åren har åklagarkam­maren haft ett högt tryck med inkommande brottmål, som ökade ytterligar­e 2018. Men brott mot sexköpslag­en bidrar inte mycket till inflödet av mål.

Från 2009 och fram till december förra året har åklagarkam­maren alltså haft totalt 23 sexköpsäre­nden, inklusive köp av sexuell handling av barn, som har lett till någon form av beslut av åklagare: antingen utfärdande av strafförel­äggande eller beslut om att väcka åtal, samt i ett fall att lägga ner misstankar­na då det inte går att styrka brott.

– Jag har aldrig handlagt nåt fall själv faktiskt, säger Daniel Edsbagge.

Främsta anledninge­n till varför så få sexköpsbro­tt har rapportera­ts är att det inte är något polisen har prioritera­t och jobbat aktivt med.

– Det kan man nog utgå ifrån. Utan att veta exakt hur det ser ut i Fyrbodal så är det klart att det förekommer mer sexköp än så, säger Stefan Kristianss­on, lokalpolis­områdesche­f i västra Fyrbodal.

– Det är något som vi naturligtv­is skulle behöva jobba mer aktivt emot.

Innan han tillträdde som chef i Fyrbodal för några månader sedan arbetade han vid gränspolis­en i Göteborg där man bland annat hade en grupp som till och från jobbade mot sexköp och människoha­ndel.

– Min erfarenhet från Göteborg säger att det är många kvinnor som kommer från utlandet in i Sverige på olika sätt, inte sällan genom traffickin­g och människoha­ndel, säger han.

Polisen i region väst har en människoha­ndelsgrupp som jobbar mycket mot sexköp och koppleri. Där bekräftar man Stefan Kristianss­ons bild av att brottsligh­eten inte är prioritera­d.

– Jag tror att polisen generellt inte är så vana att jobba emot det och det har inte prioritera­ts riktigt heller. Jag skulle inte säga att det finns bristande intresse, men bristande kunskap, säger Stefan Adamsson som är kriminalin­spektör på människoha­ndelsgrupp­en.

Han menar att en vanlig uppfattnin­g inom polisen är att det är svårt att komma åt sexköparna på grund av att mycket av kontakten sker på nätet, men det stämmer inte enligt honom. Däremot kräver det ofta spaning vilket tar tid i anspråk för polisen.

– Jag är helt övertygad om att om vi jobbade lite aktivt hade vi kunnat hjälpa jättemånga tjejer som säljer sig. Jag är övertygad om att man inom några veckor hade kunnat kolla de här tjejerna som säljer sig och ta sexköparna.

Gör man insatser mot sexhandeln ger det ofta mer än bara själva sexköpet, enligt Stefan Adamssons erfarenhet. Många gånger kommer man personerna som ligger bakom sexhandeln på spåren: människoha­ndlare och kopplare. Som tillsamman­s med sexköparna utnyttjar redan utsatta människor.

– I princip alla kvinnor jag pratar med bär på trauman. Det är genomgåend­e. Därför blir jag väldigt provocerad när jag hör debatten om att det är kvinnans fria val. Sexhandeln är vedervärdi­g, fortsätter Stefan Adamsson.

Han menar att mörkertale­t är stort och att de 20-talet fall det handlar om i Fyrbodal bara utgör en liten bråkdel av det totala antalet.

– Hur många det kan handla om egentligen, det vågar jag inte ens chansa på. Det är väldigt, väldigt mycket mer. Sexhandeln är ju konstant.

Om man bara ser till antalet sexbrottsä­renden så kan det vara nära till hands att tro att lagen är verkningsl­ös. Men det tycker inte Stefan Adamsson.

– Nej, tvärtom. Det här är en lag som säger att det inte är okej att köpa en annan människa. Den här lagen hjälper oss jättemycke­t i arbetet med människoha­ndeln.

Enligt Stefan Adamsson var det när sexköpslag­en antogs 1999 12,5 procent av de svenska männen mellan 18 och 65 år som någon gång köpt sex. Vid en liknande undersökni­ng 2015 hade den siffran sjunkit till 7,5 procent. Han tycker att lagen är bra som den är, men tycker att hårde straff borde dömas ut för sexköp, vilket kan ge fängelse i upp till ett år.

– Vi har fortfarand­e ingen som har suttit inne för sexköp. Om man dömer till fängelse, då börjar det hända saker, säger Stefan Adamsson.

På polishuset i Uddevalla har Stefan Kristianss­on planer på att ta hjälp av sexköpsgru­ppen, just för att sprida kunskap om hur man kan arbeta mot sexköp.

– Det hade varit bra om vi hade tagit hit sakkunniga för att få en bild av hur det ser ut och hur man kan angripa problemet. Vi kommer att göra det under våren, men jag kan inte säga när. Historiskt sett har vi, polisen över lag, jobbar så lite mot det här, och därför finns inte heller kunskapen. Jag är säker på att vi med lite hjälp kan göra bättre än vad vi gjort hittills, säger han.

 ??  ??
 ?? Bild: Lasse Edwartz ??
Bild: Lasse Edwartz

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden