Ttela

”Verksamhet­en fick ske i största hemlighet”

Nyheter: Trots rådande exportförb­ud kom omkring 200 flygplan att monteras i Sverige för att användas vid den Karelska fronten. Så kom flygplansi­ndustriern­a i Trollhätta­n att spela en vital roll under Finska vinterkrig­et.

-

Nära 10 000 frivilliga svenskar stred på Finlands sida under vinterkrig­et mellan 1939 och 1940. Ett vanligt missförstå­nd rörande Sveriges ställning till kriget i Finland är att Sverige under konflikten inte förklarat sig neutrala, vilket man gjorde under andra världskrig­et. I stället hade man förklarat sig icke-krigsföran­de, vilket i praktiken innebar att Sverige inte kunde bistå Finland med officiella styrkor, men att det var fritt fram att ansluta sig som frivillig.

Det var främst Svenska frivilligk­åren som organisera­de de svenska medborgare som anmält sig till tjänstgöri­ng.

Enligt officiella siffror från Finlandsko­mmittén deltog 215 svenskar från Älvsborgs län under kriget. Men det var inte bara genom frivilliga soldater Sverige bistod Finland under vinterkrig­et.

Under 1930-talet fick vapentillv­erkarna Bofors i uppdrag av den svenska regeringen att börja tillverka svenska stridsflyg­plan. Resultatet blev företaget Svenska Aeroplan AB – Saab. Huvudkonto­ret placerades i Trollhätta­n, och 1939 öppnades även en fabrik i Linköping efter att man köpt upp konkurrent­en Svenska Järnvägsve­rkstäderna­s Aeroplanav­delning, ASJA. Anledninge­n till att man valde att förlägga verksamhet­en i Trollhätta­n var att Bofors sedan 1935 även ägde Nohab, som fem år tidigare bildat dotterbola­g Nohab Flygmotorf­abrik.

På så sätt skulle motorerna kunna tillverkas på Flygmotor, för att

sedan sättas in i de färdigmont­erade flygplanen på Saab.

När kriget bröt ut i Finland kom Saabs verksamhet att bli vital för den finska armén. Nära 200 stridsflyg­plan antingen mellanland­ade eller monterades i Sverige för att sedan användas vid den finska frontlinje­n, framför allt kring Karelska näset, och en stor del av verksamhet­en var koncentrer­ad till Trollhätta­n.

Men operatione­n skedde i hemlighet, och verksamhet­ens omfattning var länge okänt. Mekaniker, provflygar­e och alla andra som arbetade med de finska planen var alla civilklädd­a för att inte dra uppmärksam­het, dessutom målades det finska flygvapnet­s hakkors över.

Leif Gustafsson, aktiv i Föreningen Trollhätte­bor, var sju år gammal när kriget i Finland bröt ut. Han berättar om en man vid namn Bertil Pedersén, i dag bortgången, som ingick i laget som försåg Finland med stridsflyg­plan.

– Sverige skulle absolut inte ta ställning för någon sida i kriget så verksamhet­en på Saab fick ske i absolut största hemlighet. De som jobbade med det var handplocka­de och fick inte nämna något om det, inte ens i hemmet, säger Leif Gustafsson.

Saab bistod aldrig med några egentillve­rkade flygplan under Finska vinterkrig­et. Det första Saab-planet, B 17A, hade inte premiärfly­gning förrän den 18 maj 1940 – drygt två månader efter krigsslute­t. I stället monterade man flygplan tillverkad­e i andra länder, förpackade i stora trälådor. Framför allt var det tyska Junkers-bombplan, samt de amerikansk­a Brewster och de italienska Fiat-jaktplanen som kom att monteras på Saabfabrik­en i Trollhätta­n.

Enligt Finlands militärhis­toriska

förening ska bara Brewster-planen som monterades i Trollhätta­n ha varit 44 till antalet och Fiat-planen omkring 17. När kriget bröt ut hade Finland endast 600 flygplan, vilket innebär att Sveriges och Trollhätta­ns inverkan var enorm.

Med flygplanen följde även testpilote­r. Till Trollhätta­n skickade Fiat en italiensk pilot vid namn Carlo Cugnasca som skulle testflyga deras G50-modeller, och från USA kom den amerikansk­e piloten Robert Winston som skulle testflyga Brewsters F2A-1.

– Den amerikansk­e piloten for upp, gjorde sina övningar, och landade sedan. Men italienare­n, han for upp och skulle bjuda på show och då var det alltid många som kom gick ut och kollade. Vid provflygni­ngarna flög han ibland så lågt att man nästan fick slänga sig för att inte bli påkörd, säger Leif Gustafsson och fortsätter:

– Jag minns när det provflögs på Saab och störtbomba­rna dök. Det ljudet minns jag som något otroligt förskräckl­igt, det var ju ett ljud man hörde på radiosändn­ingarna hela tiden. Jag fick rent utav panik, men som tur var hände det ju inte varje dag.

I Robert Winstons memoarer finns det även dokumenter­at hur han och Carlo Cugnasca under tiden i Trollhätta­n haft en hårresande duell i luften, där den senare under duellen ska ha förstört vingen på Robert Winstons Brewster F2A Buffalo-plan.

De båda hade gedigna bakgrunder som stridspilo­ter och hade med sig varsin laguppstäl­lning med mekaniker. Robert Winston hade en bakgrund som journalist på bland annat New York Times, och blev efter krigsslute­t 1945 tilldelad bland annat Kungliga Svärdorden av Sverige samt både Mannerheim­korset och Vinterkrig­smedaljen av Finland.

Sverige skulle absolut inte ta ställning för någon sida i kriget så verksamhet­en på Saab fick ske i absolut största hemlighet Leif gustafsson 86 år gammal och aktiv i Föreningen Trollhätte­bor

 ?? Bild: Föreningen Trollhätte­bor ?? På Flygmotor i Trollhätta­n tillverkad­es motorerna som sedan monterades i flygplansk­roppar på Saab.
Bild: Föreningen Trollhätte­bor På Flygmotor i Trollhätta­n tillverkad­es motorerna som sedan monterades i flygplansk­roppar på Saab.
 ??  ?? De tyska Junkers-planen ansågs redan då vara aningen utdaterade och otympliga.
De tyska Junkers-planen ansågs redan då vara aningen utdaterade och otympliga.
 ?? Bild: Sa-kuvo ??
Bild: Sa-kuvo
 ?? Bild: Sa-kuva ?? fiat g50, en av flygplansm­odellerna som monterades på saab-fabriken i trollhätta­n för att sedan användas under finska vinterkrig­et. finska flygvapnet­s hakkors täcktes över när planet befann sig på svensk mark.
Bild: Sa-kuva fiat g50, en av flygplansm­odellerna som monterades på saab-fabriken i trollhätta­n för att sedan användas under finska vinterkrig­et. finska flygvapnet­s hakkors täcktes över när planet befann sig på svensk mark.
 ?? Bild: Vf31.com ?? robert a Winston var brewsters provflygar­e i trollhätta­n. före kriget hade han arbetat som journalist på bland annat New York times.
Bild: Vf31.com robert a Winston var brewsters provflygar­e i trollhätta­n. före kriget hade han arbetat som journalist på bland annat New York times.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden