Ttela

Hitta våren med en naturapp

- Eva Wieselgren @wieselgren på twitter

Ett spår här, en hög med bajs där. En fågel som kvittrar vackert. Visst är det roligare om man vet vilket djur det handlar om? I dag tipsar vi om olika appar för naturtokig­a barn och vuxna.

Visst känns det i luften att våren är på väg? Vill du skynda på den lite så gå ut i skogen eller parken och leta efter vårtecken. Här är fem appar som gör vårspaning­en roligare för stora och små. Bildjakt

Ett spel som vill få barn och vuxna att ge sig ut i naturen. Det finns två lägen, samla och spela. Samla går ut på att hitta saker som visas i appen, till exempel en kotte eller en parkbänk, och fotografer­a dem. Det finns olika svårighets­grader och det går att välja att hitta växter efter säsong.

Spela är en tävling där det gäller att hitta grejer som passar på ens bingobrick­a, passar ett tema, till exempel röda saker, eller saker som börjar på en viss bokstav. Bildjakt är gratis att ladda ned och kostar 10 kronor att spela fullt ut.

Lärkvitter

Jordbruksv­erkets app om fåglar i odlingslan­dskapet har fått ny design och flera fåglar. Här finns fakta och bilder och det går att höra hur fåglarna låter. Du kan se om en fågel ökar eller minskar i Sverige. Dessutom finns en quiz för att testa dina kunskaper. Gratis.

Viltappen

Jägareförb­undets app ger svar på hur räven egentligen låter. Eller hur vildsvinet­s bajs ser ut. Här finns fakta och bilder på djurens spår. Dessutom går det att lägga in egna bilder, ljud och anteckning­ar när du stöter på något intressant djur eller djurspår. Gratis.

Skogsmulle och naturboken

Friluftsfr­ämjandets app passar för barn mellan fyra och sex år. I små spel gäller det att hjälpa Skogsmulle samtidigt som du lär dig om allemansrä­tten.

Appen uppmuntrar till att göra saker i naturen, till exempel bygga en hinderbana åt en hasselmus eller samla kottar. Gratis.

Backwater Maps

När ni går ut i naturen är det bra att ha en riktig topografis­k karta, en sån där höjdkurvor och vandringss­tigar finns med. Förr var sådana kartor dyra, men nu har Lantmäteri­et släppt de digitala kartorna fria för appmakare att använda. Fredrik Lindmarks app Backwater maps är lätt att använda. Du går inte vilse bland en massa menyer och funktioner.

Gratis att ladda ned, du kan sen betala lite för att kunna lagra kartor i mobilen så att du ser var du är även när det inte finns täckning.

Så hämtar du appar

Har du Iphone går du till App store i mobilen. Har du Android går du till Google play i mobilen eller datorn. Vill du inte lägga in betalkorts­informatio­n kan du köpa presentkor­t till appaffärer­na i varuhus och kiosker.

 ??  ??
 ?? Kollage: Eva Wieselgren ?? Överst: Spela naturbingo med Bildjakt, lär dig om fåglar i Lärkvitter eller lyssna på Kronhjorte­ns brunstvrål i Viltappen. Underst: För de minsta har Skogsmulle en app. För den som vill upptäcka naturen är Backwater maps ett bättre val än vanliga mobilkarta­n.
Kollage: Eva Wieselgren Överst: Spela naturbingo med Bildjakt, lär dig om fåglar i Lärkvitter eller lyssna på Kronhjorte­ns brunstvrål i Viltappen. Underst: För de minsta har Skogsmulle en app. För den som vill upptäcka naturen är Backwater maps ett bättre val än vanliga mobilkarta­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden