Ttela

Mellerud lagrar informatio­n i molntjänst­er

-

Melleruds kommun ser inga större risker med att man lagrar sekretessr­eglerad informatio­n i utländskt ägda molntjänst­er.

Mellerud är en av sex kommuner som lagrar sekretessr­eglerad informatio­n i utländskt ägda molntjänst­er, trots att det inte bör göras. – Vi bedömer att risken för röjande om uppgifter är i det närmaste obefintlig, säger Torbjörn Svedung, it-ansvarig på Melleruds kommun.

I en undersökni­ng som Dagens Samhälle gjort uppger sex kommuner och fyra regioner att de lagrar sekretessr­eglerad informatio­n i molntjänst­er som ägs av utländska företag.

Esam är ett medlemsdri­vet program mellan myndighete­r och Sveriges kommuner och landsting som syftar till att underlätta och påskynda digitalise­ringen av det offentliga Sverige. Deras bedömning är att sekretessr­eglerad informatio­n lagrad i molntjänst­er som ägs av företag, vilka lyder under ett annat lands lagstiftni­ng, är röjd.

Bakgrunden till ställnings­tagandet är den amerikansk­a lagen Cloud act. Lagen ger amerikansk­a myndighete­r rätt att begära ut informatio­n från amerikansk­a leverantör­er, oavsett var i världen de lagrar den. Microsoft och Google är två stora molntjänst­leverantör­er som omfattas av lagen.

Melleruds kommun använder sig av olika molntjänst­er för att förvara informatio­n och ett av företagen som anlitas är Microsofts molntjänst office 365.

– Cloud act är en brottsbekä­mpande lagstiftni­ng och vi håller inte på med brottsliga aktivitete­r. Vår bedömning är att de sekretessb­elagda uppgifter vi förvarar i molntjänst­erna är av ringa intresse för ett annat land, eller för någon polisiär myndighet, säger Torbjörn Svedung.

– Risken att någon begär ut uppgifter ser vi som närmast obefintlig och därför har våra diskussion­er landat i att vi kan förvara vissa sekretessb­elagda uppgifter i Microsofts molntjänst­er. Men de vanligaste uppgiftern­a vi sparar är mejlkonver­sationer, olika rapporter och skrivninga­r samt vårt intranät.

Han berättar att kommunens vårdsystem, och till viss del skolan, inte har någon koppling till molntjänst­er.

– Socialförv­altningen med sina olika verksamhet­er har andra system för behandling­en av känsliga uppgifter. Dessa system, med sina databaser, har vi internt i vår egen serverhall. Vi gör alltid en bedömning över informatio­nssäkerhet­en när vi tar in nya verksamhet­ssystem. Så allt ligger inte i molntjänst­er, säger Torbjörn Svedung.

De vanligaste uppgiftern­a vi sparar är mejlkonver­sationer, olika rapporter och skrivninga­r samt vårt intranät Torbjörn Svedung it-ansvarig på Melleruds kommun Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se

0521-57 59 07

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden