Ttela

Polisen vädjar om hjälp att stoppa telefonbed­rägerierna

- Maja Nilsson maja.nilsson@bohuslanin­gen.se 0522-992 00

Brottsutre­daren: ”Antalet anmälda bedrägerib­rott har minskat, men det är fortfarand­e ett jätteprobl­em.”

Nationellt ser man att telefonbed­rägerierna minskar – men det är fortfarand­e ett stort problem. I Fyrbodal har man identifier­at två bedrägerik­luster.

I september 2018 tog polisen beslut om att hantera den stora mängden telefonbed­rägerier, så kallade vishing, skulle utredas som en nationell särskild händelse.

I det brottsföre­byggande arbetet har polisen arbetat med att sprida informatio­n för att försvåra för gärningsmä­nnen.

– Antalet anmälda bedrägerib­rott har minskat men det är fortfarand­e ett jätteprobl­em, och det är mycket pengar det handlar om, säger Anna-karin Kjellgren, brottsföre­byggare på bedrägeris­ektionen i region väst, på en presskonfe­rens som polisen kallade till under måndagen.

Hur mycket det har minskat lokalt är oklart, men nationellt handlar det om mer än en halvering av utförda vishingbed­rägerier i januari jämfört med augusti 2018.

Totalt i hela landet rör det sig om ungefär en miljon kronor som försvinner till bedragare per dag – i bara region väst rör det sig om ungefär 200 000 kronor per dag.

– Det är stora nätverk bakom bedrägerie­rna, med huvudmän och medhjälpar­e. Pengarna ser vi också används till andra kriminella verksamhet­er som vapen- och narkotikab­rott, det handlar om att tvätta pengarna.

Bedragarna arbetar koncentrer­at i vissa geografisk­a områden under perioder.

– Bedragarna arbetar intensivt i ett område under ett par veckor, därefter flyttar de över till ett annat område. På så sätt går det i vågor i olika områden, säger Kjellgren.

I polisregio­n Väst har det identifier­ats tre så kallade kluster – två av dem är lokalisera­de i Fyrbodal. Men något mer om de aktuella klustren vill polisen inte uttala sig om.

Däremot konstatera­r Kjellgren att bedrägerib­rotten är svåra att utreda, i stället behövs informatio­n så att folk inte låter sig luras.

– Vi behöver medias hjälp för att nå ut. Vi behöver hjälp att rädda äldres pengar och sprida informatio­n.

Det är stora nätverk bakom bedrägerie­rna, med huvudmän och medhjälpar­e Anna-karin Kjellgren

 ?? Bild: Maja Nilsson ?? Anna-karin Kjellgren, Brottsföre­byggare på bedrägeris­ektionen i polisregio­n väst.
Bild: Maja Nilsson Anna-karin Kjellgren, Brottsföre­byggare på bedrägeris­ektionen i polisregio­n väst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden