Ttela

Sorglös sång hjälper inte i skogspolit­iken

“Frihets- och äganderätt­sreformer för landsbygde­n”. Det var en av punkterna som C-ledaren Annie Lööf nämnde när hon i slutet på november lade fram sin kravlista för att släppa fram Löfven (S). Området är också stort i själva överenskom­melsen.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Mest välkommet är den tydliga formulerin­gen om att strandskyd­det ska ses över och bli mer differenti­erat i olika delar av landet. Utöver att många drömmer om sjöutsikt skulle det ge många landsbygds­kommuner en välbehövli­g konkurrens­fördel att kunna erbjuda strandnära byggande. Trots upprepade försök att liberalise­ra reglerna de senaste åren har inte mycket hänt.

Här och var innehåller JÖK:EN mindre satsningar som förmodlige­n är okontrover­siella, men som alltjämt är viktiga, som fortsatt bredbandsu­tbyggnad och förbättrat underhåll för både vägar och järnvägar. Att jordbruket ska få ökad konkurrens­kraft lär också ha brett stöd – frågan är bara hur det ska gå till. En stor del av förklaring­en till att svenska bönder har lönsamhets­problem är de många regleringa­rna av verksamhet­en, i stort och smått. En gallring i regelbuska­get vore förstås bra, men räkna inte med att Miljöparti­et ställer sig i första ledet för att få till sådana förändring­ar.

Samma konfliktyt­a mellan Centerpart­iet och Miljöparti­et finns på ett närliggand­e område, som också är en knäckfråga: skogspolit­iken. Markägare och skogsbruka­re har i flera år varnat för upprepade attacker på äganderätt­en, inte minst genom de s åkallade nyckelbiot­ops inventerin­garna, där staten pekat ut områdens om skyddsvärd­a, men oftast utan att betala ut någon ersättning. Marken har blivit obrukbar och skogsägare har lämnats vind för våg. Liknande avverkning­sstopp har skett för ägare till fjällnära skog, och ifall där den otydliga art skyddsföro­rdningen kommit i spel.

Januari överenskom­melsen gör sitt bästa för att överbrygga den klyfta som uppstått mellanmilj­ö organisati­oner, staten och skogsägare. Den nationella nyckelbiot­ops inventerin­gen slopas och anslagen för ersättning­ar ökar.

Berörda myndighete­r ska också föreslå ett mer enhetligt sätt att beräkna hur mycket skog som skyddas i dag, en viktig detalj som lett till strid om när och hur beslutade mål ska nås.

Men konflikter­na lär blossa upp igen när pengarna ska fram. Det är inte billigt att köpa skog för att skydda den från avverkning. Jök:ens skrivninga­r om att anslagen för ersättning­ar ska vara tillräckli­ga är på så sätt naivt sorglösa.

’Bondepaket­et’ som nämns konkretise­ras inte

Sådana åtgärder har dessutom en alternativ­kostnad, som gör sig påmind i uppgörelse­ns motstridig­a mål: mer natur ska skyddas, samtidigt som skogen ska ge ökat byggande i trä, mer biobränsle till bilar och flygplan och ersätta onödig plast. Den ”cirkulära, biobaserad­e ekonomin” ska växa, fast utan att biologisk mångfald eller skyddsvärd natur ska ta skada.

Det är fina ambitioner som alla kan ställa sig bakom. Tills någon måste prioritera. Jök:ens sorglösa sång kommer till sist att förbytas i arga rop som ekar mellan träden.

 ?? Bild: Michael Probst ?? Skogspolit­iken är en knäckfråga som kommer att fortsätta spöka i uppgörelse­n mellan S, MP, C och L.
Bild: Michael Probst Skogspolit­iken är en knäckfråga som kommer att fortsätta spöka i uppgörelse­n mellan S, MP, C och L.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden