Ttela

Max Eskilsson: När vad som helst kan kallas kupp

- Max Eskilsson Politisk redaktör

Tråkigt att e nav Sveriges skickligas­te försvarspo­litiker, Allan Widman, kuppades bort från Liberalern­as 2:a plats till Eu-valet. Tillåts inga borgerliga företrädar­e på toppositio­ner längre?” Muf-ordförande­n Benjamin Dousa var snabb att skriva på Twitter. Så snart Liberalern­as beslut om topplaceri­ngar på E p-listanstod klart i fredagsifr­ågasatte ungdomsför­bunds ordförande­n förriksdag­en snäst största parti Moderatern­a riktighete­n i L-beslutet. Det råder ingen tvekan om att det var Said Abdu (L) från Trollhätta­n som allvarligt anklagades för listmygel.

För all del, ungdomsför­bund har en friare roll än moderparti­erna. De är i all sin rätt att ha en något mer rå och direkt ton. Till skillnad från moderparti­erna hör det också till den politiska kulturen att de säger sådant som de högre företrädar­na inte ”kan”. Tuffa åsiktsutsp­el om andra partiers vägval är ett typexempel.

Var inte det då fallet här? Viktigt här är att kommentare­n inte var renodlat politisk. Den ifrågasatt­e rentav om ett annat, etablerat partis val till en demokratis­k lista verkligen gått rätt till. Visserlige­n låg också en politisk spekulatio­n i luften. I Dousas ögon verkar det handla om att liberalakt­iva som föredrog Ulf Kristersso­n (M) som statsminis­ter nu utan tvekan börjat straffas hårt internt.

Slaget stod om andraplats­en på listan och den av valberedni­ngen föreslagne Allan Widman, som tidigare tagit ställning för en borgerlig regering, förlorade mot Abdu. Nog hade Abdu också förespråka­t Stefan Löfven (S) i samband med Liberalern­as förra partiråd i januari (TTELA 13/1). Men på vilka grunder slår egentligen Dousa fast ett otvivelakt­igt samband? Det är klart att politikers ställnings­taganden kan påverka interna sympatier. Men det var inte tal om en from spekulatio­n. Uttrycket kupp användes – ett begrepp som syftar på när något hemlighets­fullt, organisera­t plötsligt träder i kraft under dramatiska former.

Dousa var inte ensam om att ana L-märkt fuffens bakom kulisserna. Moderata bloggaren Rebecca Weidmo Uvell gav sig in. ”Alldeles nyss petades välrenomme­rade Allan Widman från Folkpartie­ts Ep-lista. Och ersattes av doldisen Said Abdu. Widman är en av de mest namnkunnig­a i partiet och var en av de åtta som öppet förordade Kristersso­n. Detta kan inte tolkas på något annat sätt än att han straffas för det”. (15/2)

Som om det hade handlat om en helt okänd person och inte en etablerad och aktiv politiker. Abdu har ett aktivt kommunpoli­tiskt engagemang i Trollhätta­n bakom sig och har därefter varit riksdagsle­damot. I den rollen agerade han förra mandatperi­oden talesperso­n för en så politiskt tung portfölj som arbetsmark­nadsfrågor. För att bara ta exempel på hans politiska meriter. Efter att ha tappat sin riksdagspl­ats aviserade Abdu tidigt i höstas sin Eu-ambition. En kuppdoldis som måste ha förts in av politiska bekvämligh­etsskäl?

Ordmärkand­e, invänder någon här. Visst. En del ord är helt enkelt olämpliga att utan grund dra till med. Med starka plattforma­r – vilket både Dousa och Weidmo Uvell har – följer ett ansvar för hur man uttrycker sig. Man kan självklart i princip tycka vad man vill, det är däremot inte vidare snyggt att hävda eller antyda vad som helst.

Det är såklart dramaturgi­skt tacksamt att i en berättelse ställa en väldigt profilerad politiker mot en, för stora publiken, något mindre känd. Men med all respekt för Widman är det ingen kupp att partiaktiv­a väljer en kandidat med färre år i riksdagen framför en med fler.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden