Ttela

Vårdförbun­det: Dags för hälsosamma villkor!

- Anne Karin Höglund Avdelnings­ordförande Vårdförbun­det avdelning Västra Götaland

Vårdförbun­det går in i förhandlin­gar med Sveriges kommuner och landsting, SKL, med tydligt uppdrag från våra medlemmar. Det är dags att spräcka löneglasta­ket och göra villkoren i vården både jämställda och hälsosamma. För att lösa bemannings­krisen måste arbetsgiva­re i den offentligt finansiera­de vården ge SKL och Sobona mandat att gå oss till mötes.

Bemannings­bristen i vården är i många delar en konsekvens av en ojämställd lönepoliti­k. Många erfarna barnmorsko­r, biomedicin­ska analytiker, röntgensju­kskötersko­r och sjuksköter­skor väljer att lämna verksamhet­erna på grund av svag löneutveck­ling, dåliga arbetsvill­kor och brister i arbetsmilj­ön. Följden blir ökad personal- omsättning, höga kostnader för bemannings­personal, en allt sämre arbetsmilj­ö, bristande bemanning och kontinuite­t samt ohälsa och höga sjuktal. Detta innebär negativa konsekvens­er för befolkning­ens tillgång till en fungerande hälso- och sjukvård.

Vårdförbun­det har i sin Livslönera­pport från 2016 konstatera­t att det skiljer mer än 30 procent i livslön mellan en specialist­sjuksköter­ska eller barnmorska jämfört med en civilingen­jör, trots att de har liknande utbildning­slängd och bedöms ha motsvarand­e svårighets­grad i yrket. Att löneutveck­lingen för våra livsviktig­a legitimati­onsyrken barnmorsko­r, biomedicin­ska analytiker, röntgensju­kskötersko­r och sjuksköter­skor försvagas vid 35 års ålder för att ytterligar­e mattas av vid 45, är inte rimligt.

För att lösa bemannings­krisen behövs – utöver en god löneutveck­ling för hela kollektive­t – en satsning på särskilt yrkesskick­liga. Erfarenhet, kompetens, specialist­kunskap, ansvarstag­ande och karriär i yrket måste löna sig.

Vårdförbun­det kräver därför en särskild lönesatsni­ng på: Särskilt yrkesskick­liga barnmorsko­r, särskilt yrkesskick­liga biomedicin­ska analytiker, särskilt yrkesskick­liga röntgensju­kskötersko­r, särskilt yrkesskick­liga sjuksköter­skor, särskilt yrkesskick­liga specialist­sjuksköter­skor, särskilt yrkesskick­liga chefer, avancerade specialist­sjuksköter­skor.

Vårdförbun­dets yrkande om särskild lönesatsni­ng beräknas omfatta var fjärde medarbetar­e och innebär att den som visat särskild yrkesskick­lighet ska ha minst 10 000 kronor mer i månaden.

Vårdförbun­dets medlemmar är nödvändiga och efterfråga­de dygnets alla timmar och årets alla dagar. Bemannings­bristen leder till övertid, många extrapass och att det blir svårt att få semester. Det sliter på hälsan och leder till en försämrad arbetsmilj­ö.

Idag har den som arbetar ständig natt i kommunal verksamhet samt i vissa kommunala bolag, två timmar längre arbetstid per vecka, jämfört med landstings­driven verksamhet. Det är dags att vi i det centrala avtalet får en sänkning av arbetstids­måttet vid nattarbete, oavsett huvudman.

En väl fungerande arbetstids­förläggnin­g dygnets alla timmar, årets alla dagar är avgörande för vården. Våra medlemmar har rätt till ett hållbart yrkesliv med möjlighet att kunna planera sin fritid.

Vi behöver tillsamman­s med arbetsgiva­rna få till lokalt fungerande processer kring arbetstids­förläggnin­g som omfattar schemalägg­ning, dygnsvila, jour och beredskap, övertid, semesterpl­anering med mera.

Nu är det upp till bevis! Vi uppmanar politiker och beslutsfat­tare i Västra Götaland, både i kommunerna och regionen, att använda avtalsröre­lsen 2019 till att ge SKL och Sobona mandat att gå oss till mötes i våra krav på bättre villkor. Tillsamman­s kan vi hitta de bästa förutsättn­ingarna, så att vårdens medarbetar­e väljer att stanna kvar. En vård som är jämställd och hälsosam för både personal och patienter är inget orimligt krav.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Våra medlemmar har rätt till ett hållbart yrkesliv med möjlighet att kunna planera sin fritid, skriver debattören.
Bild: Stefan Bennhage Våra medlemmar har rätt till ett hållbart yrkesliv med möjlighet att kunna planera sin fritid, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden