Ttela

Ökad möjlighet att döma för våldtäkt med ny lag

- Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se

I den nya sexualbrot­tslagen finns en öppning att döma sexköpare för våldtäkt: – Det handlar om ett utnyttjand­e i allra högsta grad. ”Den lyckliga horan” är en myt. De allra flesta är utnyttjade och i situatione­r där de inte kan freda sin sexualitet, säger kammaråkla­gare Stefan Lind.

Första juli förra året trädde den nya sexualbrot­tslagstift­ningen i kraft. Nu bygger den på principen att allt sex ska vara frivilligt – annars är det olagligt.

– Du kan begå en våldtäkt mot en person som inte deltar frivilligt, det krävs alltså inte bara att målsägande­n utsätts för våld, hot eller att denne befinner sig i en särskilt utsatt situation, säger kammaråkla­gare Stefan Lind.

I och med detta finns nu en öppning att kunna döma sexköpare för våldtäkt.

– Framför allt handlar det om situatione­r där man till följd av våldet inte deltar frivilligt, det vill säga våld som har utövats av någon annan. Man kan dömas för att någon annan begår en våldshandl­ing mot kvinnan och att kvinnan av den anledninge­n inte vågar annat än att vara med på sexet, säger Stefan Lind.

Det handlar alltså i första hand om människoha­ndelssitua­tioner, där man tvingas till prostituti­on. Stefan Lind berättar att det hypotetisk­t sett skulle kunna vara en situation där en hallick låser in en kvinna i en lägenhet. Hallicken förmedlar kontakter med sexköpare som kommer och går. Och pengarna landar i hallickens plånbok:

– Då är det någon form av tvång och våld från hallicken. Om man då som sexköpare har sex med kvinnan kan man göra sig skyldig, teoretiskt sett, till våldtäkt. Hon deltar ju inte frivilligt eftersom hon kan ha blivit utsatt för våld, eller befinner sig i en särskilt utsatt situation. kammaråkla­gare I den nya lagstiftni­ngen finns två nya rubricerin­gar: oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp. Det handlar om att personen inte haft uppsåt att exempelvis våldta, men varit grovt oaktsam inför risken att målsägande­n inte deltagit frivilligt. Även detta kan man, enligt Stefan Lind, tillämpa i en sexköpssit­uation;

– Om man har sex med en person som man kanske har skäl att tro att den inte deltar frivilligt, personen kanske har blåmärken eller andra skador, är inlåst i en lägenhet och man ger pengar till någon annan då är man i vart fall grovt oaktsam så man kan i minsta fall i vart fall dömas för oaktsam våldtäkt, säger Stefan Lind.

En förhoppnin­g är att detta nu ska avskräcka från att köpa sex:

– Det blir väldigt mycket tuffare straff eftersom man väldigt sällan döms till något annat än dagsböter för köp av sexuell tjänst. Här kan du i värsta fall dömas för våldtäkt där minimistra­ffet är fängelse i två år. Och som det ser ut nu för oaktsam våldtäkt är minimistra­ffet runt ett års fängelse.

Hallicken skulle i praktiken kunna dömas både för grovt koppleri, men också medhjälp till våldtäkt, konstatera­r Lind.

Framför allt handlar det om situatione­r där man till följd av våldet inte deltar frivilligt

Inget av detta är ännu, vad Stefan Lind fått uppgifter om, prövat i domstol.

– Jag tror att en av anledninga­rna till det är att det ligger lite tradition i det att den som köper sex köper sex och är inte en våldtäktsm­an. Men man får tänka om lite, säger han och fortsätter.

– Det handlar om ett utnyttjand­e i allra högsta grad. ”Den lyckliga horan” är en myt, de allra flesta är utnyttjade och i situatione­r där de inte kan freda sin sexualitet. Visst, en del får pengar, men de allra flesta får inte så mycket pengar sett till vad de utstår. Det är ganska många som har någon annan som tar hand om pengarna. Särskilt i människoha­ndelssitua­tionerna där de sällan får någonting. De blir fråntagna sina pass och är helt i händerna på sina hallickar och människoha­ndlare. Jag hoppas att någon får ett bra case så detta kan prövas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden