Ttela

Man som köpte sex av unga pojkar höggs till döds i fängelset

- Andreas Engblom ae@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Med alkohol och cigaretter betalade mannen unga pojkar för sex i sin bostad i Uddevalla. Mannen, som flera år senare höggs ihjäl i norskt fängelse, är ett exempel på dömda sexköpare i Fyrbodal.

Vissa av de avslöjade sexköparna ställs aldrig inför rätta, utan åklagare utfärdar ett så kallat strafförel­äggande som sällan når offentligh­eten. Men det händer att sexköparna hamnar i domstol. I höstas till exempel åtalades två män för att ha försökt köpa sex av två kvinnor på ett hotell i Bohuslän. I det fallet har rättegånge­n inte hållits än.

När sexköpare ställs inför rätta handlar det ofta om att de misstänks för andra brott också, eller att de ställs inför rätta tillsamman­s med den kopplare som organisera­t sexhandeln. Ett sådant fall inträffade i Trollhätta­n i fjol där sexköparna dömdes till dagsböter medan hallicken dömdes till fängelse.

Flera av sexköparna har andra sexbrott bakom sig eller återfaller i brott. En sådan man har Bohuslänin­gen skrivit om tidigare. Han kallades för Sms-mannen, och har flera gånger åtalats för att ha försökt köpa sex av såväl vuxna som barn, samt för koppleri. För flera av de brotten har han dock frikänts, men han dömdes både 2015 och 2016 för sexköp. I början av 2000-talet dömdes han också för sexuellt utnyttjand­e av underårig och sexuellt ofredande.

En ännu mörkare historia döljer sig bakom en före detta Uddevallab­o – som var en av Norges värsta sexförbryt­are. Han dömdes 2009 av Hovrätten för västra Sverige till ett års fängelse för bland annat 15 fall av köp av sexuell handling av barn. Offren var tre pojkar i 15–17-årsåldern, som han bland annat hade sex med i sin bostad på Dalaberg.

– Det var ett mycket speciellt fall. Det var väldigt tydligt att han hade det intresset för unga pojkar. Han hade en specialinr­edd bil. En kombibil, där hade han madrasser och sexleksake­r, minns åklagare Eva Johnsson som hade hand om ärendet.

Mannen hade gett pojkarna alkohol och cigaretter i utbyte mot sex.

– Det räknas ändå som köp av sexuell tjänst även om man inte betalar med pengar, säger Eva Johnsson.

Mannen hade enligt norska medier förgripit sig på barn under 30 års tid, och hade haft en mängd olika identitete­r. Efter att ha avtjänat straffet i Sverige återvände mannen till Norge, där dröjde det inte länge innan han återigen dömdes för sexbrott mot unga pojkar. Men i februari 2017 tog det slut. Då mördades han inne i fängelset av en medfånge.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Åklagare Eva Johnsson minns den norska pedofilen.
Bild: Lasse Edwartz Åklagare Eva Johnsson minns den norska pedofilen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden