Ttela

”Ser ut som att våren kommer att komma”

- Carl-oscar Lysander carl-oscar.lysander@ttela.se 0520-42 26 21

Våren är på gång med stormsteg och prognosen säger plusgrader hela veckan med en värmetopp till helgen. Nu efterlyser TTELA läsarnas bilder på vårtecken. Skicka ditt vårtecken till lasarbild@ttela.se.

Kravet för en meteorolog­isk vår är att det ska vara plusgrader sju dagar i följd med stigande temperatur­er. Sedan den 15 februari har så varit fallet och håller prognosen i sig några dagar till kommer våren 2019 ha infallit den 15 februari.

– 15 februari är gränsen, våren kan inte infalla tidigare än så. Nu ser det ut som att det kommer att vara sju dagar med en medeltempe­ratur över noll och och då säger man att våren inträffade den första av dagarna, alltså den 15 februari, säger Forecas meteorolog Per Holmberg.

Håller prognosen i sig kan det temperatur­er upp till 10 grader till helgen.

– Det beror lite på vindarna. Risken är att luften inte hinner värmas upp när den kommer från kusten. Det är större sannolikhe­t i Östra Götaland, men det kan ändå bli de temperatur­erna även i Västra Götaland.

Bakslag är så

– Nej, det kan så klart bli minusgrade­r. Men det kan inte gå tillbaka, utan då är det vår.

2018 var våren sällsynt sen,

klart ingen omöjlighet. först i början på april kunde man konstatera meteorolog­isk vår.

– Den var jättesen. Men 2017 kom den runt den 15 februari, 2016 i början på mars och 2015 runt den 15 februari, så det är inte unikt med en så tidig vår om man ser till de närmsta åren, säger Per Holmberg.

15 februari är gränsen, våren kan inte infalla tidigare än så

 ?? Bild: Lise Åserud ?? Snart kanske man kan se tussilago i dikeskante­n.
Bild: Lise Åserud Snart kanske man kan se tussilago i dikeskante­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden