Ttela

M och KD vill ha fler svar från Margot Wallström

- Wiktor Nummelin/tt Ola Westerberg/tt

Både M och KD vill ha fler svar från utrikesmin­ister Margot Wallström (S) angående det omtalade mötet om den fängslade svensk-kinesiske förläggare­n Gui Minhai. Wallström vill inte säga om hon har förtroende för Sveriges ambassadör i Kina, eller inte.

– Det är ju otroligt viktigt att klarlägga detta, säger Moderatern­as utrikespol­itiske talesperso­n Hans Wallmark och framhåller att det är ”skandalart­at” om det skulle visa sig att ambassadör­en ordnade mötet på egen hand.

Men han framhåller också att Wallström snarast måste reda ut de motstridig­a uppgifter som finns om vad som egentligen skedde och om vem som visste vad på UD.

En Ud-källa uppger att Wallmark har informerat­s regelbunde­t och ofta om vad UD vetat.

Lars Adaktusson är utrikespol­itisk talesperso­n för Kristdemok­raterna. Han säger att riksdagens utrikesuts­kott, där han sitter, i torsdags fick informatio­n av Wallströms kabinettss­ekreterare Annika Söder.

Hon sade samma sak, enligt Adaktusson, som sin chef dagen efter: att UD inte kände till den svenska Kina-ambassadör­ens besök och förehavand­en i Stockholm eller det omstridda mötet. Efter det har sedan UD förtydliga­t och sagt att ingen på UD som ansvarar för Gui Minhai-ärendet kände till eller hade godkänt mötet som Lindstedt ordnade med kinesiska företrädar­e och Gui Minhais dotter Angela Gui.

– Det inger inte förtroende, det ger intryck av att viktiga rutiner inte fungerar, inte ens i ett så viktigt konsulärt ärende som Gui Minhai-ärendet är, säger Adaktusson. utrikespol­itisk talesperdo­n för KD

– Det är inte vilket ärende som helst och det handlar om Kina som vi vet ofta bryter mot mänskliga rättighete­r, säger han.

Om det visar sig att Kinas ambassad i Sverige var inblandad blir saken än allvarliga­re, anser Adaktusson.

– Det finns ju tydliga regler för hur utländska diplomater får agera. Där ingår inte att försöka inskränka värdlandet­s yttrande- och pressfrihe­t.

Margot Wallström vill vänta till utredninge­n om Gui Minhai-mötet är klar innan hon uttalar sig om eventuellt förtroende för Lindstedt.

– Vi inledde ju en internunde­rsökning och sedan har den pausats därför att Säkerhetsp­olisen har inlett en undersökni­ng. Då får den ta sin tid och då ska den genomföras fullt ut så att vi får reda på vad som har hänt, säger Wallström på väg ut från dagens utrikesmin­istermöte i Bryssel.

– Därefter får man bestämma sig hur man ska hantera sådana frågor, säger utrikesmin­istern. Hur allvarligt är det här för UD?

– Det får andra spekulera i. Vad vi har framför ögonen är säkerheten för den som är ett konsulärt ärende för oss, säger Wallström, syftande på Gui Minhai själv.

Det finns ju tydliga regler för hur utländska diplomater får agera

Åklagare Hans Ihrman leder Säkerhetsp­olisens brottsutre­dning om det inträffade. Eventuellt kan det röra sig om brottet egenmäktig­het vid förhandlin­g med främmande makt, alltså att ambassadör­en har förhandlat utan regeringen­s godkännand­e. Vare sig hon eller någon annan är dock delgiven misstanke, enligt Ihrman.

En central fråga är vilken behörighet Lindstedt har haft. Det är inte givet att hon enligt lag måste ha haft exempelvis utrikesmin­isterns uttrycklig­a godkännand­e till mötet och vad som avhandlade­s där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden