Ttela

Miljontals vårdsamtal låg oskyddade

- Tomas Bengtsson/tt

Inspelning­ar från miljontals samtal till 1177 Vårdguiden har enligt en granskning legat helt öppna som ljudfiler på en oskyddad webbserver. Samtalen är sekretessb­elagda enligt lag och en expert ser uppgiftern­a som förbluffan­de.

– Det här är häpnadsväc­kande. Hälso- och sjukvården är en väldigt reglerad verksamhet som hanterar väldigt stora mängder känslig informatio­n. Det borde inte vara en gåta hur man skyddar den på ett effektivt sätt, säger Anne-marie Eklund Löwinder, säkerhetsc­hef på Internetst­iftelsen i Sverige, till TT.

Materialet omfattar 2,7 miljoner samtal under totalt cirka 170 000 timmar sedan 2013 till vårdentrep­renören Medicall – som tar emot samtal från regionerna Stockholm, Södermanla­nd och Värmland – och som alla uppges kunna lyssna på eller ladda ner på nätet.

Via den öppna webbserver­n, helt utan lösenordss­kydd eller annan säkerhet, har Computer Sweden lyssnat på några samtal. De innehåller väldigt känsliga uppgifter för den personliga integritet­en om sjukdomar och krämpor som de vårdbehöva­nde ber om råd kring. I många fall uppger inringarna också sina eller anhörigas personnumm­er. Har du hört talas om något likande i samma omfattning?

– Inte i Sverige, säger Eklund Löwinder.

Davide Nyblom, vd för Medicall, säger till SVT Nyheter att företaget arbetar för att utreda vad det är som hänt.

På frågan om hur det hela har kunnat uppstå svarar Nyblom:

– Jag är ingen tekniker. Vi håller på och hör efter med dem som levererar it-tjänsterna. Jag har inget svar just nu.

Vissa ljudfiler har även märkts med inringaren­s telefonnum­mer i filens namn. Omkring 57000 svenska telefonnum­mer förekommer i databasen.

Ljudfilern­a ska enligt patientdat­alagen behandlas med sekretess.

Anne-marie Eklund Löwinder säger att myndighete­rna nu grundligt måste reda ut frågan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden