Ttela

Antisemiti­sm och brexit ligger bakom avhopp i Labour

- Wiktor Nummelin/tt

Mitt i ett allt osäkrare brexitläge skakas opposition­spartiet Labour av ett jätteavhop­p när sju parlaments­ledamöter väljer att gå sin egen väg. Storbritan­niens regering pressas samtidigt av uppgifter om nya fabriksned­läggningar – och i Bryssel är förhandlin­gssituatio­nen fortsatt svår.

Med allvarliga miner meddelar de sju Labour-avhopparna sitt beslut på en presskonfe­rens i London.

– Jag mår illa av att partiet nu är ett rasistiskt och antisemiti­skt parti. Jag är rasande över att Labour-ledningen underlätta­r brexit, säger Mike Gapes, som varit medlem i partiet sedan slutet av 1960-talet.

– Vi uppmanar andra som delar våra politiska värderinga­r att ansluta sig till oss. Ni kan komma från olika politiska lägen – vi bjuder er att lämna era partier och hjälpa oss hitta en ny väg framåt, säger i sin tur Chuka Umunna, som varit en de Labour-ledamöter som hårdast kampanjat för en ny folkomröst­ning och att Storbritan­nien ska stanna i EU.

Utöver oenigheten om brexit har Labour den senaste tiden skakats hårt av diskussion­er om utbredd antisemiti­sm. Judiska parlaments­ledamoten Luciana Berger har länge påtalat problemet – vilket i sin tur anses ha bidragit till att hon hotats med en förtroende­omröstning i sin lokalavdel­ning. Nu är hon en av avhopparna. – Nu lämnar jag bakom mig en kultur av mobbning och hot. Jag ser fram emot att arbeta tillsamman­s med kollegor som respektera­r varandra, säger Berger enligt tidningen The Guardian.

Chris Leslie från Nottingham anser att Labour har tagits över av ”extremväns­tern” och att det vore oansvarigt att låta partiledar­en Jeremy Corbyn bli premiärmin­ister.

Sprickan inom Labour skapar ytterligar­e fragmentis­ering av det brittiska parlamente­t i ett läge när oenigheten redan är enorm kring framför allt brexit.

I grannlande­t Irland är frustratio­nen stor över att underhuset ännu inte kunnat enas om ett utträdelse­avtal.

– Vi har mindre än 40 dagar kvar innan Storbritan­nien lämnar EU och vi vet fortfarand­e inte vad den brittiska regeringen egentligen vill ha för att få igenom det här avtalet, säger utrikesmin­ister Simon Coveney på besök i Bryssel.

På samma plats befinner sig även den brittiske brexitmini­stern Stephen Barclay för nya samtal med EU:S chefsförha­ndlare Michel Barnier. I morgon väntas dessutom premiärmin­ister Theresa May komma över Engelska kanalen för att diskutera läget med Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker. Även ekonomiskt råder stor ovisshet kring brexit. Till råga på allt väntas dessutom den japanska biltillver­karen Honda på tisdagen meddela att man år 2022 lägger ner sin fabrik i Swindon i sydvästra England med över 3 000 anställda. – Det är inte brexitrela­terat, utan kopplat till den globala utveckling­en. De försöker samla sin produktion till

Japan, säger lokale parlaments­ledamoten Justin Tomlinson till Reuters.

 ?? Bild: Stefan Rousseau ?? Sju ledamöter i opposition­spartiet Labour, däribland Chuka Umunna (i talarstole­n) hoppar av och bildar en egen partigrupp i det brittiska underhuset.
Bild: Stefan Rousseau Sju ledamöter i opposition­spartiet Labour, däribland Chuka Umunna (i talarstole­n) hoppar av och bildar en egen partigrupp i det brittiska underhuset.
 ??  ?? Jeremy Corbyn.
Jeremy Corbyn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden