Ttela

Eu-oro för militär insats i Venezuela

- Wiktor Nummelin/tt Johannes Cleris/tt

Europeiska politiker avvisas från Venezuela samtidigt som EU:S utrikesmin­istrar oroas allt mer över den militära upptrappni­ngen av konflikten. Nya sanktioner kan bli aktuella mot landet.

En gemensam ”teknisk delegation” är på väg den här veckan från EU och Uruguay för att ”bedöma” situatione­n i Venezuela.

– Jag betonar vår avsikt att hjälpa till med att skapa förutsättn­ingar för ett tidigarela­gt presidentv­al för en fredlig lösning på krisen. Vi har kategorisk­t uteslutit alla former av Eu-stöd för en militär upptrappni­ng, säger EU:S utrikesche­f Federica Mogherini på presskonfe­rensen efter gårdagens möte.

Hur Venezuela kommer att behandla delegation­en återstår samtidigt att se. För en grupp konservati­va Eu-parlaments­ledamöter blev det hur som helst nobben direkt när de försökte komma in i landet.

– Vi avvisas just nu från Venezuela. De tar beslagtagi­t våra pass. De har inte gett oss någon förklaring eller någon dokumentat­ion om varför de kastar ut oss ur landet, säger spanske Esteban González Pons från konservati­va Partido Popular i ett klipp som delats av hans partiledar­e Pablo Casado på Twitter.

Venezuelas utrikesmin­ister Jorge Arreaza skriver på Twitter att Eu-politikern­a ”som avsåg att besöka landet med konspirati­va motiv” fick besked för flera dagar sedan att de inte skulle få komma in i landet.

Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) beklagar stoppandet.

– Det hjälper ju inte deras situation att de inte låter folk komma in och se hur situatione­n är på marken. Och den försämras ju stadigt, säger Wallström i Bryssel.

Även hon är orolig för en ”militär eskalering” kring Venezuela, men också över att frågan om humanitär hjälp ”politisera­s”.

– (Venezuelas president Nicolás) Maduro menar att landet behöver ingen humanitär hjälp, trots den mycket allvarliga situatione­n med närapå svält i landet, säger Wallström.

Venezuelaf­rågan har tidigare splittrat EU när framför allt Italien och Grekland hållit tillbaka kritiken mot de styrande i Caracas. Ändå anser Wallström att ytterligar­e Eu-sanktioner kan bli aktuella.

– Det kan vi mycket väl tänka oss. Det finns där latent och det är ingen som har sagt något annat än att vi skulle hålla ihop om det behövs, säger utrikesmin­istern i Bryssel.

 ?? Bild: Pontus Lundahl/tt/arkiv ?? Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström säger att det hade varit bättre för Venezuela att släppa in folk som kan se hur läget är i landet.
Bild: Pontus Lundahl/tt/arkiv Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström säger att det hade varit bättre för Venezuela att släppa in folk som kan se hur läget är i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden