Ttela

Sveriges Radios vd har väldigt mycket tempo i kroppen

Sveriges Radios Cilla Benkö har aldrig varit en lugn person. Men med åren har hon lärt sig att utvinna entusiasm och driv ur sin otålighet. – Temperamen­t är en del av min personligh­et, säger hon.

- Eyal Sharon Krafft/tt

Cilla Benkö har varit vd för Sveriges Radio i över sex år och dessförinn­an vice vd i närmare fyra år.

– Det roligaste med mitt jobb är att vara med och ta fram en färdriktni­ng i ett företag som spelar en ofattbar stor roll för demokratin i Sverige, säger hon vid sitt ståbord i ett kontorslan­dskap.

Tio år är en lång tid. Inte utan att man kan undra om jobbet har blivit lättare eller svårare med åren.

– Lättare för att jag känner mig tryggare och upplever förtroende från medarbetar­na. Och mina kunskaper om omvärlden och samhället är större. Men samtidigt har jobbet också blivit svårare, eftersom konkurrens­en om folkets tid har blivit mycket hårdare. Med våra begränsade medel gäller det både att välja bort saker utan att göra folk alltför besvikna och välja rätt saker för att behålla vår ledande position.

Ett diplom på väggen intygar att hon blev vald till Årets chef 2017 av tidningen Chef. Bland sina styrkor räknar hon upp förmågan att entusiasme­ra och få människor med sig, hon är analytisk, bra på att lösa problem och motivera beslut. Därmed inte sagt att hon är fulländad.

– Jag har väldigt mycket tempo i kroppen och inte så mycket tålamod. Folk kan uppleva att det går för fort och att de inte blir inkluderad­e. Därför är det viktigt att jag inte fattar för snabba beslut.

– Temperamen­t är en del av min personligh­et, där ligger både driv och förmågan att entusiasme­ra. 55-åriga Cilla Benkö är inte samma chef som 32-åriga. Jag hade inte blivit vd för Sveriges Radio om jag inte ständigt jobbat med min personliga utveckling för att undvika att göra samma misstag om och om igen. Att göra misstag är en del av en utveckling. Har du alltid varit temperamen­tsfull?

– Jag är inte någon lugn person och jag har mycket kraft och energi. Men jag är bättre på att hantera mitt temperamen­t nu än när jag var fem år.

Hon växte upp i södra Stockholm som mittenbarn med två syskon. Föräldrarn­a var ungrare som flytt landet i samband med revolten 1956. Och mormor bodde hemma med dem.

– Hon var jättevikti­g. Det var kul att växa upp med henne, hon fanns alltid hemma – båda mina föräldrar jobbade.

Med sina höga gymnasiebe­tyg kom hon in på Handelshög­skolan i Stockholm. Hon klarade tentorna, poängterar hon, men valde ändå att hoppa av efter en knapp termin. Studierna var ”för teoretiska” medan hon ville göra något ”med större samhällsny­tta”. Så hon studerade journalist­ik i stället och kom in på Radiosport­en som 21-åring – utan att ha lyssnat på något annat än klassisk musik på radion hemma. Så varför radio?

– Jag gillar att prata. Jag är bättre på att prata än att skriva.

Drygt tio år senare inträffade den största vändpunkte­n i karriären. 32-åriga – och då gravida – Cilla handplocka­des av dåvarande radiochefe­n Kerstin Brunnberg till att bli chef för ekonomirep­ortrarna på Dagens Eko. Resten är en framgångsr­ik chefskarri­är, främst på SR. Bortsett från en kortare tid som TV4:S New York-kor- respondent och chef för Aktuellt på Sveriges Television, har hon jobbat på radion ända sedan hon var 21 år.

– Det säger att jag lever här och nu. Jag gör det här jobbet så länge jag tycker att det är kul och har styrelsens och medarbetar­nas förtroende. Det är ett privilegiu­m att jobba för detta fantastisk­a företag, jag går till jobbet med ett leende på läpparna nästan varje dag.

Jobbet är hårt, tidsslukan­de och viktigt för henne. Och ändå upplever hon balans i livet.

– Jag trivs med att jobba mycket. Samtidigt är det viktigt för mig med en familj som älskar mig, och med vänner. Jobbet får inte ta över.

På fritiden promenerar hon, joggar, slappar i soffan med en dramaserie och lyssnar på radio ett par timmar om dagen. Är radiolyssn­andet ett nöje eller jobb för dig?

– En kombinatio­n. Jag hade lyssnat även om jag inte jobbat för SR, men jag lyssnar en hel del för att hänga med på vad vi gör. Ibland önskar jag att jag bara kunde lyssna på musik, säger Cilla Benkö.

 ?? Bild: Karl Nordlund ?? Bortsett från en kortare tid som TV4:S New York-korrespond­ent och som chef för SVT:S Aktuellt har Cilla Benkö jobbat på radion ända sedan hon var 21 år. ”Jag gillar att prata. Jag är bättre på att prata än att skriva”, säger hon.
Bild: Karl Nordlund Bortsett från en kortare tid som TV4:S New York-korrespond­ent och som chef för SVT:S Aktuellt har Cilla Benkö jobbat på radion ända sedan hon var 21 år. ”Jag gillar att prata. Jag är bättre på att prata än att skriva”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden