Ttela

Nya riktlinjer ska förbättra epilepsivå­rden

- Marc Skogelin/tt

Svensk epilepsivå­rd är bristfälli­g och ojämlik, konstatera­r Socialstyr­elsen som för första gången har tagit fram nationella riktlinjer för vård av epilepsi. – Förhoppnin­gsvis kan personal använda det som påtrycknin­gar uppåt för förändring, säger Anna Lord, projektled­are på Socialstyr­elsen.

Riktlinjer­na är tänkta att öka kunskapen kring epilepsi, både inom vården och i samhället.

– Epilepsi kan påverka en hela livet och det är en ständig källa till oro. Men får man rätt behandling och uppföljnin­g kan många bli anfallsfri­a och leva ett normalt liv, säger Anna Lord.

Under utredninge­n har Socialstyr­elsen märkt stora skillnader över landet för patienters möjlighet till att få rätt epilepsivå­rd. En av de högst prioritera­de åtgärderna som nu lyfts fram handlar om uppföljnin­g.

– Vi ser att regelbunde­n uppföljnin­g är jättevikti­gt. Det är också viktigt att det finns kompetens med team som kan samverka kring patientens behov, då epilepsi kan bero på många orsaker och kräva olika åtgärder. Det ser i dag väldigt ojämlikt ut beroende på var i landet du är.

Anna Lord lyfter även vikten av möjlighete­n till en avancerad utredning. En sådan kan leda till en omvärderad diagnos och nya läkemedel som kan hjälpa patienten. Det kan också göra att man upptäcker möjlighete­n till operation.

– Man kan ha haft jättesvår epilepsi med många anfall, där en operation kan göra att man blir anfallsfri. Vi tror att den metoden underutnyt­tjas, nu sker cirka 50 sådana operatione­r om året. Vi tror åtminstone att det dubbla antalet skulle kunna opereras. Tror ni att riktlinjer­na kommer att efterlevas?

– De kan redan nu användas av landsting och regioner för att planera och organisera epilepsivå­rden. Förhoppnin­gsvis kan också personal använda det som påtrycknin­gar uppåt för förändring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden